Dissabte, 27 d'abril de 2024
Resum de l'any

Anuari: El 2023 al Pallars

Repassem els fets més destacats de l’any que hem deixat enrere a les comarques pallareses

Tomàs Garcia Espot Pallars | 2 de gener de 2024 a les 13:05
Fem un recull de les notícies més rellevants del 2023 al Pallars | Jordi Ubach
Quan fa ben poques hores que hem deixat l'any, a Pallars Digital girem la vista enrere per recordar lo més destacat d'aquest 2023 a les comarques pallareses, posant especial atenció en aquells esdeveniments polítics, socials, culturals i esportius que han marcat casa nostra durant aquest any.

Un 2023 ple de novetats i avenços per al Pallars, especialment en el món de la salut, però també en matèria educativa i d’infraestructures. A escala política, hem renovat els ajuntaments per dotzena vegada en democràcia, mentre que la cultura pallaresa continua obrint-se pas i fent-se un lloc destacat en l’actualitat.
 
 

Gener: El primer pallarès de l'any

Vam començar el 2023 donant també la benvinguda al primer pallarès de l'any, i de retruc, el de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu. L'Aran va néixer a l'Hospital del Pallars de Tremp el 2 de gener a les 9:04h del matí i va pesar 3,3 quilos.

I després d'aquesta alegria va venir un bon ensurt. Concretament, el que es van endur els conductors que passaven pel Congost de Terradets, que van patir una pluja de roques que va malmetre dos vehicles. Afortunadament, no es van haver de lamentar mals majors i cap persona va resultar ferida. Ara bé, l'incident va fer revifar un cop més el debat sobre la seguretat a les carreteres del Pallars.

 
I després d’unes llargues obres, finalment els alumnes de l’Escola de Música de Tremp podien gaudir d’unes instal·lacions dignes i òptimes per aprendre a l’edifici de l’Espai Cultural La Lira. Un espai llargament reivindicat per la joventut i la ciutadania trempolina.

Durant el mes de gener també vam haver de lamentar la pèrdua, als 73 anys, de Josep Sabarich, fundador del Festival de Música Vila de Rialp, l'any 2001, i un dels màxims promotors de la cultura, tant al seu municipi com al Pallars Sobirà. Sabarich era una persona "carregada d'amor, bondat i valors cap als seus i cap al poble de Rialp", en paraules del seu fill Gerard, alcalde del municipi.
 

L'Aran, el primer pallarès de l'any. Foto: Salut

 

Febrer: L'Ateneu del Pallars compra la vella Lira

El 14 de febrer, i després de setmanes frenètiques, finalment l'Ateneu del Pallars aconseguia comprar l'edifici de La Lira vella (a la rambla Doctor Pearson), després d'assolir els 110.000 euros necessaris. L'adquisició va ser possible gràcies a la campanya de recaptació d'emprèstits que l'entitat havia engegat prop d'un mes abans. Es tractava del primer pas en el llarg camí per rehabilitar l'immoble, un símbol de la cultura trempolina.

 
I parlant d'habitatge -un dels principals problemes del Pallars- durant el febrer també naixia el Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà per defensar l'accés a aquest dret bàsic per a la societat. En aquesta matèria, a finals d'aquest 2023 el Govern i el Parlament han aprovat un decret llei per regular els pisos turístics als municipis amb problemes per accedir a un habitatge digne.
 

Detall d'una de les grades que presidia l'espai de la Societat Coral La Lira. Foto: TGE

  

Març: El nou Museu de la Conca Dellà

I amb el mes de març arribaven més novetats. La primera, molt celebrada al Pallars, va ser la modificació d'horaris del tren de la Pobla. Una mesura que ja permet millorar les connexions entre les comarques pallareses i Lleida, i també amb l'alta velocitat fins a Barcelona. Al mateix temps, i aprofitant la visita a Tremp del conseller de Salut, Manel Balcells, s'anunciava que l'Hospital del Pallars ja podia practicar l'avortament quirúrgic, una demanda llargament reivindicada pels col·lectius feministes de la comarca.

 
D'altra banda, la Pobla de Segur va ser testimoni de dos successos que van generar gran interès. En primer lloc, va ser notícia el robatori i la destrossa del sagrari de l'església poblatana per part d'un individu que va ser detingut. El vídeo del furt, captat per una càmera de seguretat, es va convertir en viral.

Dies més tard, el 12 de març, el municipi tornava a ser el focus d'atenció. Finalment, l'ajuntament celebrava la consulta per canviar el nom del passeig Josep Borrell. El 78% dels votants van decidir canviar-lo pel d'"1 d'octubre", tot i que només 322 poblatans van participar en la votació.

Però, sense dubte, una de les notícies més importants va ser la reobertura del Museu de la Conca Dellà després de més de dos anys d'obres. Els treballs van consistir en la unió de dos immobles, la Casa Ferreria, edifici inicial del museu, i la Casa Serra, edifici proper, cedit per l'ajuntament. Això va permetre ampliar la superfície expositiva en un 75%, aportant 260,15 m2 quadrats més als 346,20 ja existents.
 

El nou Museu de la Conca Dellà, Foto: M. Lluvich / ACN

 

Abril: Els Malfargats, per fi colla castellera

El 22 d'abril, els castellers del Pallars feien història. Després d'anys de lluita i esforç, els Malfargats de Pallars culminaven el seu gran repte i finalment es convertien en colla castellera amb totes les de la llei. La fita va tenir lloc a Guissona on, entre d'altres, van fer el 3 de 6 amb agulla per primer cop en la seva història. A la ronda final, els Malfargats ja van poder mostrar amb el pilar de quatre el color groc que ja lluiran per sempre a les seves camises.

I poc mesos després de ser declarats Patrimoni Immaterial per la Unesco, la Pobla de Segur obria les portes del nou Espai Raier. Situat a l’hangar de l’estació de tren, el nou equipament té com a objectiu facilitar la divulgació de la tradició i cultura dels raiers. Paral·lelament, el municipi acomiadava el seu primer alcalde en democràcia, Jordi Martí, que moria als 82 anys a Madrid. Després de vàries gestions, finalment les seves cendres van poder descansar al cementiri poblatà, juntament amb la seva esposa.

Imatge d'un dels castells descarregats a Sort pels Malfargats de Pallars. Foto: Malfargats de Pallars

  

Maig: Més alcaldesses que mai

I el mes de maig, els pallaresos vam escollir els ajuntaments per dotzè cop en democràcia. Les eleccions municipals van atorgar de nou la victòria a Esquerra Republicana al conjunt de les dos comarques, però també es van produir canvis importants. A Tremp, per exemple, Sílvia Romero aconseguia la segona majoria absoluta de la història de la ciutat amb Compromís per Tremp, mentre que Conca de Dalt canviava de color després de 40 anys, i Marc Sans esdevenia el nou alcalde.

A Sort, Baldo Farré renovava l’alcaldia, aquest cop amb Sumem. Però una de les notícies més destacades és que el Pallars tenia el major nombre d’alcaldesses de la seva història; set en total; i també establia un nou record de regidores. Enmig de tant enrenou, el diari Pallars Digital celebrava el seu 10è aniversari amb més força i subscriptors que mai, organitzant per tercera vegada consecutiva els debats electorals a Tremp i Sort. Paral·lelament, al diari també recordàvem els comicis municipals anteriors a la secció Cròniques Municipals.

 
En contrapartida, i just abans dels comicis, es produïa un dels fets més tràgics d’enguany. El tinent d’alcaldia de Tremp i diputat al Parlament, el republicà Antoni Flores, moria de manera sobtada als 60 anys d’edat. Una gran pèrdua i autèntic xoc per a la capital del Jussà, i també per a tot el Pirineu. Enguany també hem hagut de lamentar el traspàs d’un altre polític històric a la comarca. Julià Sala, alcalde d’Abella de la Conca entre 2003 i 2015, va morir el passat 28 de novembre als 72 anys.
 

Sílvia Romero es convertia en alcaldessa de Tremp. Foto: TGE

 

Juny: 10 anys i un premi

Amb la ressaca electoral encara vigent i amb els ajuntaments a punt de constituir-se, Pallars Digital tornava a estar d’enhorabona. Coincidint amb la seva dècada de vida, el diari era guardonat com a Millor Mitjà Digital als Premis de Comunicació Local 2023, entregats a Granollers. Un reconeixement a la feina ben feta i també al periodisme rural, un terme emprat i posat en relleu pel periodista Jordi Ubach en el moment de recollir el guardó.

Durant el mes de juny també entrava a escena un protagonista singular. Un jove os bru prop de la carretera del Port de la Bonaigua. La seva actitud calmada, contemplant els cotxes sense espantar-se, sorprenia al mateix temps que preocupava enormement les autoritats pel possible risc d'un accident. Finalment, i després de ser foragitat dos vegades pels Agents Rurals, el plantígrad s'allunyava de la carretera.


I amb les eleccions generals espanyoles a tocar, una pallaresa tornava a entrar al Govern de la Generalitat. La poblatana Ester Capella, exconsellera de Justícia, passava a ocupar la cartera de Territori més d'un any després de sortir de l'executiu català. Capella es convertia en la primera dona que es feia càrrec d'aquest departament.
 

Jordi Ubach i Tomàs Garcia recollint el premi de Pallars Digital. Foto: La Xarxa

 

Juliol: Un nou Talarn Music de rècord

I com cada mes de juliol, el Talarn Music Experience tornava a escena. I enguany ho feia amb una edició de rècord, reunint fins a 2.700 persones, i amb un cartell de luxe. Joan DausàEls Amics de les Arts, Ilegales Quimi Portet van ser les estrelles de la setena edició del festival, que any rere any va escalant posicions i guanyant prestigi dins del panorama musical català.

 
En l’àmbit polític, i després de llargues negociacions, el republicà Ramon Jordana es convertia en nou president del Consell Comarcal del Pallars Jussà després d’arribar a un pacte amb el PSC; la trempolina Alba Moré esdevenia la primera vicepresidenta de l’ens. Al Pallars Sobirà, Carles Isus revalidava el càrrec, aquest cop passant per les urnes, després que ERC aconseguís una àmplia majoria absoluta de 13 consellers arran de les municipals. Isus també ha estat notícia enguany per querellar-se contra l’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, per suposades injúries. Un afer que encara està obert.

 
A principis de mes, la Vall Ferrera deia adéu a un dels seus personatges més icònics i estimats. Josep Llor, l'últim ferrer d'Alins, moria als 93 anys d'edat. Una desaparició que també suposava la pèrdua d'un símbol de temps pretèrits i d'un testimoni privilegiat dels grans canvis que va viure la comarca. A Pallars Digital vam tenir el privilegi d'entrevistar-lo un any abans del seu decès.

I enmig de la Festa Major de Pobla, se celebraven les eleccions generals, convocades just després de les municipals del mes de maig. Per primera vegada des del 2008, el PSC va ser la força més votada al Pallars Jussà, mentre que Esquerra Republicana resistia al Pallars Sobirà. A Espanya, el bloc de la dreta i l’extrema dreta finalment no va sumar, i mesos després Pedro Sánchez tornava a ser investit gràcies als vots dels independentistes.
 

Joan Dausà durant el Talarn Music Experience 2023 Foto: Joan Llimiñana / TME

 

Agost: Els 20 anys del Parc Natural

I amb l’arribada de l’agost, les vacances d'estiu i un aniversari important. El Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més extens de tota Catalunya, complia els 20 anys de vida. Però el 2023 també ha estat un any de celebració per al Parc després d’obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible. A Pallars Digital, vam tenir l’oportunitat de conversar amb Marc Garriga, director del Parc Natural. 

 
El 5 d’agost, el mític i excèntric propietari de La Bruixa d’Or de Sort, Xavier Gabriel, moria als 66 anys víctima d’un càncer. A banda d’obrir i tirar endavant una de les administracions de loteria més famoses de l’estat, Gabriel també va introduir el ràfting al Pallars Sobirà amb l’empresa Aventur. Sens dubte, un dels personatges més icònics de casa nostra.
 

L’escultura simbolitza la Pica d'Estats, el sostre de Catalunya amb 3.143 metres Foto: PNAP

  

Setembre: Cop al narcotràfic 

El setembre començava un macrooperatiu dels Mossos d’Esquadra contra diverses plantacions repartides marihuana pel Pallars; a Llagunes, Senterada i la Vall Fosca. Unes accions que van saldar-se amb 15 detinguts. I és que, tal com explicava la policia catalana, les comarques pallareses i del Pirineu s’han convertit en les preferides pels narcotraficants; zones boscoses aïllades i més difícils de localitzar, però també més pròximes al mercat europeu.

 
I aprofitant la Festa Major de Tremp, Pallars Digital duia a terme la seva primera entrevista amb públic davant la seva seu a la ciutat. I el convidat no podia ser un altre que el Tomàs Guzmán, el jove pallarès famós per participar al concurs de TV3 Eufòria. L’acte va congregar un nombrós públic, que no es va voler perdre l’ocasió de conèixer el cantant nascut a Xile fa 18 anys, ni tampoc la seva magnífica veu.
 

Plantació de marihuana intervinguda a Llagunes, a Soriguera. Foto: Mossos

 

Octubre: «Ni una menys!»: el feminicidi de Torallola

Malauradament, el mes d’octubre va estar marcat pel feminicidi de Torallola, el 14è crim masclista del 2023 a Catalunya. La troballa d’unes restes humanes en un hort d’aquest poble, i la detenció a la Pobla de Segur del presumpte autor del crim masclista, van precipitar els fets. Setmanes després, un cop es va determinar que el cadàver era de la Bea, una jove desapareguda mesos enrere, la ràbia i la indignació van omplir la plaça de la Vila de la Pobla de Segur, on es va guardar un minut de silenci en memòria de la víctima.

 
Encara en l’àmbit judicial, però aquest cop relacionat amb les energies renovables, els quatre ajuntaments afectats per la MAT del Pallars -Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà i Tremp- s’unien amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Jussà per presentar recursos d’alçada contra aquesta línia de molta alta tensió. Es tracta del pas previ a un procés contenciós administratiu, que podria paral·litzar el projecte de l’empresa Forestalia.
 

Zona de pati i horts de Torallola on es van trobar les restes cadavèriques d'una dona Foto: ACN

 

Novembre: El Fogony de Sort, de nou «estrellat»

En el pla gastronòmic, el Pallars tornava a estar d’enhorabona. Per 19è any consecutiu, el restaurant Fogony de Sort revalidava la seva estrella Michelin. Des del novembre del 2005, aquest establiment és l’únic de les comarques pallareses que ostenta aquest guardó, i també de tot l’Alt Pirineu i Aran.

 
En matèria esportiva, el clàssic de futbol del Pallars tornava a escena, aquest cop en una nova ubicació. El CF Tremp i el CF Pobla mesuraven les seves forces per primer cop al nou municipal de la Pobla de Segur. L’estrena va ser favorable als poblatans, que van superar l’etern rival per 3 a 1. En la primera volta de la lliga, però, la sort ha estat del costat dels trempolins.
 

El restaurant Fogony manté la seva estrella Michelin. Foto: Slow Food

 

Desembre: El Pallars, als Goya i els Gaudí

I aquest passat desembre, sense dubte el protagonista ha estat el cinema. Concretament, per una pel·lícula amb quàdruple participació pallaresa, El mestre que va prometre el mar. El film compta amb el trempolí Josep Rosell a la direcció artística; Albert Val com a guionista; Maria Armengol com a cap de vestuari, i també amb l’actor isonenc Ivan Caelles. De moment, la pel·lícula ha estat tot un èxit, i ja ha rebut diverses nominacions als premis Goya i també als premis Gaudí.

 
I abans d’acabar l’any, una notícia tràgica. Després de més d’un any desaparegut, el cos de Josep Català era trobat dins del seu vehicle en barranc de la Vall d’Àssua. Una troballa que posava fi a prop de 14 mesos d’incerteses, però sobretot de patiment per part de la seva família.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació