Dilluns, 29 d'abril de 2024

Així queden els nous ajuntaments del Pallars: alcaldies, governs i partits

ERC governarà en 18 municipis, Junts en cinc i Compromís en tres, mentre que dos seran independents i la CUP ostenta una alcaldia

Tomàs Garcia Espot Pallars | 21 de juny de 2023 a les 09:55
Imatge dels membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Baix Pallars | Ajuntament de Baix Pallars
El Pallars ja ha constituït els 29 nous ajuntaments sorgits de les eleccions municipals del 28 de maigERC va ser la força més votada tant al Jussà com al Sobirà, i en total ha aconseguit governar en 18 municipisJunts, per la seva banda, dirigirà cinc consistoris i Compromís (PSC) ho farà en tres. Finalment, les formacions independents han assolit la majoria en dos municipis, mentre que la CUP governarà en minoria a Salàs de Pallars.

En aquest nou mandat, 11 alcaldes s'estrenen al càrrec, mentre que 18 repetiran després de quatre o més anys al capdavant dels seus ajuntaments. On s'ha produït més renovació és al Pallars Jussà, amb vuit nous alcaldes, mentre que al Sobirà 12 revaliden el poder i només tres governaran per primer cop.
 

Abella de la Conca

 
Montserrat Gimó, d'Esquerra Republicana, ha estat escollida nova alcaldessa del municipi. És la segona dona en ocupar el càrrec després de Cristina Bordes. El 28 de maig, i pel sistema de llistes obertes, va aconseguir la majoria absoluta de tres regidors, mentre que Junts en va sumar dos. A tall de curiositat, és un dels consistoris del Pallars amb la mitjana d'edat més baixa.
 

Montserrat Gimo, segona alcaldessa de la història d'Abella de la Conca. Foto: Ajuntament d'Abella de la Conca


Castell de Mur


Castell de Mur, Esquerra Republicana, amb tres regidors, governarà amb els dos edils de Junts tot i assolir la majoria absoluta. En aquest municipi, també amb llistes obertes, el segon candidat més votat, el republicà Miquel López, substitueix Josep Maria Mullol al capdavant de l'ajuntament.
 

Fotografia de la nova corporació municipal de Castell de Mur. Foto: @queletlb


Conca de Dalt

 
El canvi també arriba a Conca de Dalt. Martí Cardona ha cedit la vara d'alcalde a Marc Sans després de 16 anys al càrrec. El candidat de Fem Conca de Dalt es va imposar a Cardona la primera vegada que una llista adscrita a ERC es presentava en aquest municipi, pràcticament sempre governat per CiU i posteriorment per Junts.
 

Marc Sans ha rellevat Martí Cardona després de 16 anys al càrrec. Foto: Fem Conca de Dalt

 

Gavet de la Conca

 
A Gavet de la Conca, el nou ajuntament ha reelegit Xavier Badia, alcalde des del 2015, després de sumar una nova majoria absoluta per a Junts, amb sis regidors. ERC, a l'oposició, desapareix del consistori, que ara ocuparà un sol edil de Compromís.
 

Xavier Badia sumarà un tercer mandat a Gavet. Foto: Ajuntament de Gavet de la Conca


Isona i Conca Dellà

 
La diputada de Junts, Jeannine Abella, s'ha convertit en la segona alcaldessa d'Isona i Conca Dellà. Substitueix la republicana Rosa Amorós, a qui va superar el passat 28 de maig en unes eleccions molt ajustades. Va aconseguir la majoria absoluta per només 33 vots.
 

Jeannine Abella s'ha convertit en la segona alcaldessa d'Isona i Conca Dellà. Foto: @Jean_Abella


Llimiana

 
Per la seva banda, Llimiana ha escollit la primera alcaldessa de la seva història. Malgrat competir contra tres llistes més, Maria José Pérez, de Junts, va sumar una amplíssima victòria i presidirà un ajuntament monocolor.
 

Maria José Pérez, a l'esquerra, és la primera alcaldessa del municipi. Foto: Ajuntament de Llimiana


La Pobla de Segur

 
la Pobla de Segur, Esquerra Republicana ha sumat la tercera majoria absoluta consecutiva, i Marc Baró governarà durant un segon mandat. Aquest cop, però, els republicans han perdut un dels set regidors aconseguits l'any 2019, i que ha anat a parar a Junts, mentre que el PSC conserva tres edils.
 

Marc Baró ha estat reelegit alcalde de la Pobla de Segur amb majoria absoluta. Foto: Marc Baró


Salàs de Pallars

 
Sense dubte, la gran sorpresa d'aquestes eleccions. Després d'unes negociacions intenses (i encara no tancades), Jaume Solé, el cap de llista d'Amunt Salàs (formació que compta amb el suport de la CUP) s'ha convertit en el nou alcalde de Salàs de Pallars després de 20 anys de governs socialistes, i gràcies als vots d'ERC. Els cupaires, amb només dos edils, de moment governaran en minoria.
 

Salàs de Pallars és l'únic municipi pallarès on governa la CUP. Foto: TGE


Sant Esteve de la Sarga

 
Sant Esteve de la Sarga, cap sorpresa. El republicà Jordi Navarra ha sigut investit per tercer cop consecutiu després de revalidar la majoria absoluta. ERC va aconseguir quatre regidors i Compromís un.
 

Jordi Navarra, alcalde del 2015, ha revalidat el càrrec amb majoria absoluta. Foto: Ajuntament de Sant Esteve de la Sarga


Sarroca de Bellera

 
Marta Moyes torna a assumir la vara d'alcaldia de Sarroca de Bellera 12 anys després. Alcaldessa del 2007 al 2011 amb Esquerra Republicana, Moyes va sumar dos edils amb Compromís en aquest municipi amb llistes obertes. Un sorteig al Jutjat de Tremp va atorgar un edil més a Junts, que en suma tres al ple, però l'elecció de l'alcaldessa s'ha dut a terme independentment del partit més votat.
 

Marta Moyes torna al càrrec d'alcaldessa després de 12 anys. Foto: Ajuntament de Sarroca de Bellera


Senterada

 
Mentrestant, a Senterada, tot estava lligat abans de les eleccions. Els resultats han estat els mateixos que els del 2019, i Antoni Toló (Compromís) ha estat reelegit alcalde per cinquena vegada. Governarà en coalició amb Junts, també amb dos edils, i amb l'únic regidor d'ERC.
 

Antoni Toló, a la dreta, en una imatge d'arxiu Foto: Subdelegació del Govern


Talarn

 
Talarn tampoc hi havia marge per a la sorpresa. Amb una única llista presentada, Àlex Garcia (Som Talarn-AM), va tornar a ser escollit alcalde en un consistori amb set regidors del mateix partit. Garcia suma un segon mandat, tot i que l'any 2003 va governar durant uns mesos abans de ser apartat del càrrec a través d'una moció de censura de CiU i el PSC.
 

Àlex Garcia ha tornat a revalidar l'alcaldia amb majoria absoluta. Foto: Ajuntament de Talarn


La Torre de Capdella

 
Amb 80 anys, Josep Maria Dalmau suma un sisè mandat al capdavant de l'Ajuntament de la Torre de Capella. Alcalde des del 2003 amb el PSC, l'any 2019 va anunciar que es presentava per ERC després de trencar el carnet del partit arran dels fets de l'1 d'octubre. El passat 28 de maig va conservar els quatre regidors, retenint la majoria per només cinc vots. Al nou ple també hi seran presents una regidora de Som Vall Fosca, un de Junts i un altre de Compromís.
 

Josep Maria Dalmau va assolir un sisè mandat a la Vall Fosca. Foto: Ajuntament de la Torre de Capdella


Tremp

 
La socialista Sílvia Romero s'ha convertit en la segona alcaldessa del municipi més extens de Catalunya. Substitueix la republicana Maria Pilar Cases després d'obtenir una clara majoria absoluta, la segona en la història electoral del municipi. Dissabte va ser investida amb els set vots de Compromís per Tremp i el del regidor d'Ara Tremp, Pep Fillat.
 

Imatge del nou ple de l'Ajuntament de Tremp. Foto: M. Lluvich / ACN


Alins

 
Al Pallars Sobirà, Manel Pérez suma un segon mandat al municipi d'Alins. Després de quatre anys com a independent, l'exporter d'handbol ha revalidat la majoria absoluta liderant la llista d'Endavant Vall Ferrera-AM, que va sumar sis regidors. Compromís també serà el ple amb un edil.
 

Manel Pérez ha revalidat l'alcaldia, aquest cop amb ERC. Foto: Ajuntament d'Alins


Alt Àneu

 
Encara al nord de la comarca, Laura Tristan és la tercera dona que ocupa l'alcaldia d'Alt Àneu, convertint-se així en el municipi del Pallars que més alcaldesses ha tingut. La republicana va aconseguir la majoria absoluta enfront de Gemma Tizón, candidata de Junts.
 

Els nous regidors d'Alt Àneu celebrant la seva elecció. Foto: Ajuntament d'Alt Àneu


Baix Pallars

 
La independent Anna Sentinella, cap de llista de Som-hi Baix Pallars, és la primera alcaldessa que revalida el càrrec de manera consecutiva a les comarques pallareses. Escollida l'any 2019, la seva llista va aconseguir cinc edils, un més que fa quatre anys, mentre que ERC en va obtenir dos.
 

La independent Anna Sentinella suma un segon mandat a Baix Pallars. Foto: Ajuntament de Baix Pallars


Espot

 
Espot, l'alcalde Josep Maria Sebastia suma un tercer mandat. Alcalde des del 2013 substituint Agustí Perot, en aquestes eleccions s'ha presentat per Esquerra Republicana després d'haver-ho fet amb CiU i Junts en les anteriors ocasions.
 

L'alcalde d'Espot, Josep Maria Sebastia (dreta) en una imatge d'arxiu. Foto: SkiPallars


Esterri d'Àneu

 
El republicà Pere Ticó seguirà quatre anys més al capdavant d'Esterri d'Àneu en sumar una nova majoria absoluta. ERC governa al municipi des del 2007, i els seus cinc edils compartiran ple amb dos de Junts.
 

El republicà Pere Ticó amb la vara d'alcaldia d'Esterri d'Àneu. Foto: Ajuntament d'Esterri d'Àneu


Esterri de Cardós


Qui també continua com a alcalde és Joel Orteu, de Junts, a l'Ajuntament d'Esterri de Cardós. Escollit per primer cop l'any 2015, Orteu va aconseguir la majoria absoluta de tres regidors en aquest municipi.
 

L'alcalde d'Esterri de Cardós, Joel Orteu (esquerra) en una imatge d'arxiu. Foto: Subdelegació del Govern


Farrera


A Farrera hi ha hagut canvi a l'alcaldia. Després d'un mandat, Àngel Bringué deixa pas a Joan Caselles, també d'Esquerra Republicana, que el 28 de maig va obtenir tres regidors, un més que Junts.
 

Joan Caselles, nou alcalde de Farrera. Foto: Ajuntament de Farrera


La Guingueta d'Àneu


Jordi Pallé, d'ERC, suma un segon mandat a la Guingueta d'Àneu. Ha revalidat la majoria absoluta del 2019 i aconsegueix un regidor més. Esquerra en té cinc, mentre que Junts és al consistori amb dos.

Lladorre


Lladorre, un alcalde històric es manté al poder. Salvador Tomàs, batlle des del 2011, i que fins ara governava amb Junts, va aconseguir de nou la majoria absoluta, ara amb ERC.  Encapçalava l'única llista que es presentava al municipi, que en aquesta ocasió ha passat de cinc a set regidors gràcies a l'augment de població.
 

Salvador Tomàs ha aconseguit un quart mandat a Lladorre. Foto: Ajuntament de Lladorre


Llavorsí


També revalida mandat el republicà Josep Vidal Llavorsí. Al càrrec des del 2015, suma el segon mandat amb majoria absoluta. ERC manté els sis edils de fa quatre anys, mentre que Junts en continuarà tenint només un. 
 

Josep Vidal incia el tercer mandat a Llavorsí, el segon amb majoria absoluta. Foto: Ajuntament de Llavorsí


Rialp


La situació tampoc canvia a Rialp, on Gerard Sabarich va ser reelegit per cinquena vegada. El cap de llista de Junts va obtenir sis edils el 28-M, un més que l'any 2019, mentre que ERC es queda amb un representant.
 

Gerard Sabarich, alcalde des del 2007, amb el nou equip municipal. Foto: Ajuntament de Rialp


Soriguera


Un altre republicà, Josep Ramon Fondevilla, manté el control a Soriguera, on l'any 2019 també va assolir la majoria. Fondevilla, que també repetirà com a diputat provincial, és alcalde des del 2017, quan va assumir l'alcaldia arran del pacte amb la CUP.

Sort


A la capital comarcal, Baldo Farré continuarà al càrrec gràcies a l'abstenció dels tres regidors de Gent de Poble. Alcalde des del 2021, la seva llista, Sumem-AM, va obtenir cinc edils, quedant-se a només un de la majoria absoluta. Governarà en minoria, ja que Gent de Poble i els tres representants d'Endavant per Sort seran a l'oposició.
 

Baldo Farré, amb la vara d'alcalde, amb la resta dels regidors del nou ajuntament Foto: TGE


Tírvia


Mentrestant, a Tírvia, l'alcalde pallarès amb més anys al poder, Joan Farrera, repeteix per setena vegada consecutiva. Farrera governa des del 1999, quan va obtenir la vara d'alcaldia presentant-se pel PSC.
 

Façana de l'Ajuntament de Tírvia. Foto: M. Lluvich / ACN


Vall de Cardós

Finalment, el de Vall de Cardós és un dels tres únics ajuntaments del Pallars Sobirà on hi ha hagut canvi. Joel Baró, de Vall de Cardós Amont, s'ha convertit en el nou alcalde i substitueix Llorenç Sànchez, que ocupava el càrrec des del 2003.

L'independent Joel Baró és el nou alcade de Vall de Cardós. Foto: Vall de Cardós Amont



Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació