Dissabte, 27 d'abril de 2024
drogues

La marihuana al Pallars: grans plantacions pròximes a Europa i més difícils de localitzar

El preu d'un quilo de cànnabis a Catalunya oscil·la al voltant dels 1.800 euros mentre que al continent europeu es pot arribar a pagar a 4.000 euros

Pallars Digital Pallars | 27 de setembre de 2023 a les 11:08
Plantació de marihuana intervinguda fa unes setmanes a Llagunes | Mossos
Els Mossos d'Esquadra estan finalitzant una campanya contra els cultius exteriors de marihuana al Pirineu i Lleida de les més intenses que es recorden. Una de les circumstància amb què s'està trobant la policia catalana és que ja no hi ha plantacions de marihuana amagades entre el blat de moro.

Aquesta havia estat una pràctica habitual en els darrers anys, ja que el cicle de la marihuana va en paral·lel al del panís. Hi havia però, el problema que des de l'aire, amb l'ajuda de drons o helicòpters, es podien detectar molt fàcilment. Per això, les organitzacions criminals han decidit ubicar els cultius en zones allunyades de la població i de difícil accés.

 
Aquest fet explica que s'hagin localitzat grans plantacions en zones boscoses del Pallars. En les últimes setmanes, els Mossos d'Esquadra han desmantellat extensos cultius de marihuana als municipis de SorigueraSenterada i la Vall Fosca, en uns macrooperatius que han suposat la detenció de 15 persones.
 
A banda de trobar-se en punts molt allunyats de la zona urbana, són enclavaments estratègics per poder transportar més ràpidament la droga cap al principal mercat de consum, que és el nord d'Europa. Cal tenir en compte, a més, que a Catalunya preu d'un quilo de marihuana ja preparada per al consum oscil·la al voltant dels 1.800 euros mentre que a Europa es pot arribar a pagar a 4.000 euros.

La sequera, un aliat inesperat

 
Paral·lelament, la sequera s'ha convertit enguany en un aliat inesperat dels Mossos d'Esquadra, ja que ha frenat la producció de marihuana en plantacions exteriors a Ponent. Així ho ha assegurat Jordi Fadurdo, cap d'investigació de l'ABP Segrià-Pla d'Urgell- Garrigues, que també ha concretat que la falta d'aigua ha provocat una elevada "mortalitat" de plantes en molts dels cultius que han desmantellat.
 
Ara bé, per primera vegada, també s'han trobat amb sistemes que no havien vist mai, com és el cas de la plantació en 14 túnels d'hivernacle que es va desmantellar a Almatret, amb 1.800 plantes. Jordi Fadurdo destaca que aquesta "especialització" es deu a les condicions climatològiques adverses i ho equipara amb altres conreus convencionals, com poden ser les maduixes, que per protegir-se del fred o la calor es planten en hivernacles.

Com grans empreses multinacionals

 
Unes plantacions que la policia veu com cada cop són més "professionals" i s'adapten a les condicions climàtiques adverses amb hivernacles que protegeixen les plantes. Els Mossos alerten que les organitzacions criminals que hi ha al darrera d'aquests cultius funcionen cada vegada més com grans empreses multinacionals. Aquestes compten amb un "departament comercial" que ven la marihuana, un altre que s'ocupa de la fabricació i manufacturació amb jardiners i gent que localitza els llocs per plantar, i una altra secció que es dedica a transportar la droga per tot Europa.

 
Un dels riscos que suposa aquesta "professionalització" de les organitzacions és que es puguin armar per protegir les plantacions o fins i tot hi col·loquin trampes per foragitar altres narcotraficants que vulguin robar-ne la producció. Sense anar més lluny, al 2021 un agent va resultar ferit durant el desmantellament d'una plantació a Alcoletge que estava plena de trampes. El policia va rebre un tret d'una escopeta que estava col·locada com a parany en un dels accessos. Enguany Fadurdo diu que no han trobat cap plantació amb aquest tipus de trampes però remarca que aquest risc els obliga a fer les investigacions amb "molta més cura", ja que els responsables de les plantacions també poden anar armats.

Què se'n fa de la marihuana interceptada?

 
Jordi Fadurdo ha valorat positivament que els responsables del cos policial hagin començat un programa pilot per derivar la gestió de les plantacions que localitzen a empreses de jardineria especialitzades. En aquest sentit, remarca que la marihuana no deixa de ser matèria vegetal i per ser destruïda cal una "infraestructura específica" que els Mossos d'Esquadra com a cos policial no té o només disposa d'uns "mínims". Fadurdo afegeix que ells vetllen per la seguretat, la vigilància i la investigació i per això creu que serà una "gran aportació" poder disposar d'aquestes empreses especialitzades.

Quan es desmantella una plantació de marihuana, hi ha diversos factors judicials que determinen si la droga pot ser destruïda in situ o cal transportar-la. És en el segon cas quan tenen lloc greus problemes per poder-la emmagatzemar, ja que a les comissaries no hi ha espai per guardar tanta droga, que al final s'acaba podrint i generant un problema de salubritat.

Més plantacions en zones aïllades

 
Finalment Fadurdo veu complicat fer una previsió sobre com evolucionarà aquest mercat il·legal però està convençut que l'any que ve tornaran a trobar grans plantacions de marihuana en zones de difícil accés de la demarcació ja que "és la realitat que tenim ara". Igualment, considera que el cultiu interior, que es pot fer durant tot l'any, continuarà portant-se a la pràctica, "és una realitat diària i no veig que a curt termini això quedi solucionat", ha lamentat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació