16 d'abril de 2024
avortament

L'Hospital del Pallars ja pot practicar l'avortament quirúrgic

Els col·lectius feministes del Pallars celebren l'anunci del Govern i remarquen que "la lluita feminista ha estat bàsica" per aconseguir aquest dret

Jordi Ubach Llorens Tremp | 3 de març de 2023 a les 12:48
Balcells i Verge, conversant aquest migdia amb directius de l'Hospital del Pallars | Jordi Ubach
L’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp podrà practicar avortaments quirúrgics i farmacològics a partir d'aquest mes de març. L'anunci, que el Departament de Salut ha qualificat d'"històric" per a les dues comarques, l'han fet aquest divendres al migdia des del centre hospitalari pallarès la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el de Salut, Manel Balcells. A banda del Pallars, les dones del Pirineu també podran interrompre voluntàriament l'embaràs als hospitals de la Seu d'Urgell, la Val d'Aran i al de la Cerdanya.

“Avui és un dia històric en què assolim un dret llargament reivindicat pel moviment feminista: que les dones, visquin on visquin, puguin exercir amb equitat territorial el seu dret a escollir el mètode farmacològic o quirúrgic en la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE)”, ha afirmat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre. Fins ara, recordem, l'Hospital del Pallars només oferia l'avortament farmacològic, un servei implementat ara fa dos anys.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha explicat que amb la nova mesura "assegurem l'equitat territorial amb un dret fonamental de les dones, que és la decisió sobre el seu propi cos. També assegurem l'equitat i accés territorial a la interrupció voluntària de l'embaràs quirúrgica, de manera universal i gratuïta". Balcells ha detallat que el passat 27 de febrer es va posar en marxa el Servei de Ginecologia i Obstetrícia, mancomunat per tot el territori, i que està vinculat a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. "Això ens assegura una millor atenció global a la dona en tota l'obstetrícia i ginecologia", ha conclòs.
 

Manel Balcells i Tània Verge, durant la roda de premsa aquest migdia a Tremp. Foto: Jordi Ubach


Els col·lectius feministes reivindiquen la seva lluita


El col·lectius feministes del Pallars també han celebrat l'anunci dels consellers Balcells i Verge. Maria Aleu, membre de Feministes del Pallars Jussà, s'ha mostrat "molt contenta" i ha volgut recordar que "tot va començar un 8 de març de fa tres anys amb una penjada de cartells del col·lectiu" Aleu ha remarcat que "la lluita feminista ha estat bàsica" per aconseguir aquest dret. Malgrat tot, la portaveu del col·lectiu ha mostrat dubtes pel que fa a la implementació del servei, i ha demanat que s'implementi el servei de llevadoria a les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva del Pallars.

Garantia de drets a tot Catalunya

 
L’anunci d’aquest divendres suposa un pas endavant molt significatiu en l’accessibilitat de les dones de l’Alt Pirineu i Aran a serveis públics fonamentals per a la garantia del dret al propi cos. L'avenç s’emmarca en el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, un full de ruta que implica tots els departaments del Govern i que, entre altres mesures, s’ha traduït en l’ampliació arreu de Catalunya dels centres on es realitza la interrupció voluntària de l’embaràs.

A més de garantir l'equitat territorial en l'accés als dos mètodes d'IVE, amb l'anunci d'avui, totes les regions sanitàries estan implementant el nou Protocol per a l'atenció a la interrupció voluntària de l'embaràs, aprovat el setembre del 2022. El Protocol, que amplia la possibilitat d'aplicar el mètode farmacològic de la setmana 9 fins a la 14, recull recomanacions basades en evidències científiques i en l'experiència clínica acumulada. L'ampliació de l'IVE farmacològic fins la setmana 14 garanteix en la majoria dels casos un procés més segur, menys invasiu i que mimetitza el procés natural d'avortament. A més, evita l'anestèsia general i disminueix el risc de complicacions.

El nou protocol ha estat treballat conjuntament pel Departament de Salut, el Departament d'Igualtat i Feminismes, la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, l'Associació Catalana de Contracepció, l'Associació Catalana de Llevadores i entitats especialitzades, amb l'objectiu d'actualitzar i millorar les recomanacions per a l'atenció a les dones durant tot el procés d'interrupció voluntària de l'embaràs.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació