Dijous, 25 d'abril de 2024
Cultura

El Museu de la Conca Dellà reobre les portes

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha inaugurat la remodelació i ampliació de l'equipament després de més de dos anys d'obres

Pallars Digital Isona | 4 de març de 2023 a les 07:54
La consellera Garriga durant el seu discurs inaugural al Museu de la Conca Dellà | Cultura
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha inaugurat aquest divendres a la tarda els nous espais del Museu de la Conca Dellà, a Isona, després de gairebé dos anys i mig tancat per les obres de remodelació i ampliació. L'equipament amplia el seu espai per tal de poder desenvolupar les seves funcions d'acord amb la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic que conserva.

Les obres de rehabilitació i adequació dels espais, a més de les actuacions de museografia, han tingut un cost global de 732.000 euros, els quals han estat finançats pel Departament de Cultura, amb 400.000 euros i pels fons europeus Feder (332.000 euros) a través de l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i de la Diputació de Lleida.

A l'acte hi han assistit també l'alcaldessa de la localitat, Maria Rosa Amorós; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, entre d'altres representants institucionals, que també han visitat la casa de la vila, on Garriga ha signat el llibre d'honor.

La transformació del museu


La reforma del Museu de la Conca Dellà, ubicat al mig del nucli antic de la vila, ha consistit en la unió de dos immobles entre mitgeres al nucli antic d'Isona, la Casa Ferreria, edifici inicial del museu i la Casa Serra, edifici proper, cedit per l'ajuntament. Això ha permès ampliar la superfície expositiva en un 75%, aportant 260,15 m2 quadrats més als 346,20 m2 existents.
 
A més, s'ha reformat l'espai i la museïtzació adequant l'equipament als reptes museogràfics actuals, d'acord amb la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic que conserva. El discurs museogràfic comprèn des del període del Cretaci, ara fa 66 milions d'anys, a la presència tardoromana. En l'actualitat, el Museu de la Conca Dellà desenvolupa funcions d'abast supracomarcal, com espai divulgatiu i en l'àmbit de la recerca i també és dipositari dels materials pertanyents als jaciments arqueològics i paleontològics del Pallars Jussà.

Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran


Al matí, la consellera de Cultura ha presidit la trobada de la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran per presentar les actuacions que es portaran a terme durant el 2023, a més de fer balanç de les accions programades pel 2022. A la reunió, que ha tingut lloc a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a Esterri d'Àneu, hi han participat els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de les Terres de Lleida i Aran que formen part de la Xarxa.
 
Després de fer balanç de les actuacions dutes a terme al 2022, s'han aprovat les línies de treball i actuacions previstes per aquest any. La majoria de les accions tenen per objectiu fomentar l'avanç cap al museu social i la visibilitat de les propostes de valor dels museus de la Xarxa envers la ciutadania. El pressupost total de la xarxa per aquest 2023 és de 435.000 euros, el que suposa un lleuger increment respecte de l'any passat. 

Visita a Tremp


D'altra banda, la consellera ha aprofitat la seva estada al Pallars per visitar la ciutat de Tremp, on ha signat el llibre d'honor de l'ajuntament i s'ha reunit amb l'alcaldessa, Maria Pilar Cases. Natàlia Garriga, a més, ha visitat l'edifici de La Lira Vella, espai adquirit recentment per l'Ateneu del Pallars a través d'una campanya d'aportacions diverses, i que es destinarà a acollir la seu d'aquesta entitat per fer-ne usos culturals per a la població i per a la comarca del Pallars.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació