Dilluns, 6 de maig de 2024
turisme actiu

Les empreses d’esports d’aventura confien superar el rècord de serveis contractats de l’any passat

El sector afirma que hi ha prou reserves d’aigua i que la temporada es podrà desenvolupar amb normalitat fins al 15 d'octubre

Pallars Digital Llavorsí | 26 d'abril de 2024 a les 08:38
Joan Talarn parlant amb un escolars abans del seu primer descens de ràfting | M. Lluvich / ACN
La campanya d'esports d'aventura a la demarcació de Lleida ha arrencat enguany amb 277 empreses (218 al Pirineu i 59 a Ponent), una més que l'any passat, que ofereixen una cinquantena d'activitats de terra, aire i aigua. L'objectiu del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que ha presentat aquest dijous a Llavorsí la temporada, és revalidar les dades de l'any passat, que es va tancar amb 801.383 activitats contractades, la xifra més alta des que es tenen registres.

El Pallars Sobirà manté el lideratge en activitats i concentra 60 empreses, seguit de la Val d'Aran amb 44 i l'Alt Urgell amb 31. El sector va generar l'any passat un impacte econòmic de 111,47 milions d'euros, un increment del 2,6% respecte al 2019, segons les dades del propi Patronat de Turisme.
 

Un grup preparant-se per a un baixada de ràfting. Foto: M. Lluvich / ACN


Les activitats de terra van concentrar l'any passat el 48,6% de les contractacions, mentre que les d'aigua van suposar el 47,9% i les d'aire, el 3,5%. El ràfting continua sent l'esport rei en la modalitat d'aigües braves, seguit d'altres disciplines com ara el piragüisme, l'hidrospeed o el descens de barrancs.
 
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha parlat de l'ús de l'aigua que fan les empreses d'esports d'aventura i ha dit que es tracta d'una aigua que més avall s'aprofita per a altres usos, com ara el reg. Mentrestant, el president de les Associacions d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, s'ha expressat en la mateixa línia, afirmant que el sector "està molt conscienciat i vetlla per no malgastar cap litre d'aigua".
 

Reserves d'aigua suficients

Dolcet ha explicat que la temporada d'activitats d'aigua al riu Noguera Pallaresa s'allargarà fins al 15 d'octubre, quan finalitza el conveni d'Endesa, el qual permet la regulació del cabal del riu per la pràctica d'esports com el ràfting. Des del sector, a més, afirmen que hi ha reserves d’aigua suficients i que la temporada es podrà desenvolupar amb normalitat.

L'estudi de la Càtedra de Turisme d'Interior i Muntanya subratlla que la despesa mitjana del client que es va desplaçar l'any passat a la demarcació atret per les propostes dels esports d'aventura es va situar en 149,4 euros per dia. D'aquests, 52,1 euros corresponen a l'activitat i els altres 97,3 euros a l'allotjament, els àpats i altres despeses.

 
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, ha explicat que el sector dels esports d'aventura és un "model d'èxit", però que han passat molts anys des de la seva implantació al Pirineu i que ha arribat l'hora de replantejar el model turístic i tenir molt en compte el canvi climàtic. Isus ha apostat perquè ho facin conjuntament les institucions públiques i el sector privat.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació