Dimecres, 1 de maig de 2024
municipis

El Govern aprova el Projecte de llei de l'Estatut de Municipis Rurals

El nou text inclou tots els municipis del Pallars excepte la Pobla de Segur i la ciutat de Tremp

Pallars Digital Pallars | 18 d'abril de 2024 a les 08:29
La Pobleta de Bellveí, en una imatge d'arxiu | TGE
El Govern ha aprovat el Projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, un nou marc legal de referència que entrarà en vigor un cop sigui aprovat pel Parlament durant la pròxima legislatura. El text finalment inclourà tots els municipis del Pallars, amb les excepcions de la Pobla de Segur i la ciutat de Tremp, tot i que els nuclis agregats de la capital del Jussà sí que hi seran.

 
El projecte va fer els primers passos a principis de 2022 per donar resposta a les llargues reivindicacions del món rural, i perquè es tinguessin en compte les seves singularitats, demandes i necessitats. Es tracta d'una eina normativa que ajudarà a garantir de manera eficaç l’arrelament de les persones que viuen en municipis rurals i l’accés als serveis en igualtat de condicions respecte de la resta de municipis rurals.
 

Mesures per enfortir el repoblament

Entre les mesures que incorpora hi ha la proposta de deduccions fiscals per trasllat de residència a un municipi rural o per la compra o lloguer d’un habitatge; la rebaixa de l’impost sobre transmissions patrimonials o l’augment entre un 10 i un 15% de les ajudes al Fons de Cooperació local de Catalunya.
 
Així mateix, també es crearà un portal únic per simplificar i agilitzar els procediments amb l’administració, l’impuls d’una borsa d’habitatge rural i un paquet d’ajudes per als emprenedors i els autònoms.

L’Estatut de Municipis Rurals tindrà rang de llei i serà d’aplicació obligatòria. Comptarà a més, amb un mecanisme rural de garantia, el que es coneix com a Rural Proofing. Una eina que tal com indica la Comissió Europea, obliga tots els estats a fer una revisió de les polítiques públiques perquè incorporin una perspectiva rural per adaptar-les a qui viu i treballa a les zones rurals.
 
Així mateix, per primera vegada, s’estableix la definició de municipi rural com aquell que compta amb menys de 2.000 habitants, se situa en una comarca rural i té una densitat inferior als 150 habitants per quilòmetre quadrat. També s’acorda que els municipis de menys de 500 habitants, amb una densitat inferior als 12,5 habitants per quilòmetre quadrat, rebran una consideració particular i passaran a identificar-se com a municipis d’especial atenció.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació