Dissabte, 27 d'abril de 2024
despoblament

Rialp, Llavorsí, Soriguera i Baix Pallars tindran un tècnic comú per fer front al despoblament

Les accions conjuntes se centraran en àmbits com l'habitatge i l'ocupació perquè noves famílies s'hi puguin instal·lar

Tomàs Garcia Espot Pallars Sobirà | 28 de desembre de 2023 a les 12:00
Vista aèria de Rialp en una imatge d'arxiu | Fedekuki
Quatre municipis del Pallars Sobirà -RialpLlavorsí, Soriguera Baix Pallars- tindran un tècnic comú per fer front al despoblament que pateix la comarca i proposar projectes per repoblar-los. L'agrupació d'aquests nuclis no és casualitat, tal com explica a Pallars Digital l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ja que són limítrofs, però també destinació turística familiar de la Noguera Pallaresa.

 
Gràcies a una línia d'ajut de la Diputació de Lleida de 30.000 euros anuals, els quatre ajuntaments podran contractar el tècnic durant un any i finançat al 90%. També hi haurà l'opció de prorrogar la seva estada durant dos anualitats més. La seva funció consistirà en valorar quins projectes cal abordar per evitar que marxi població, però també per atraure'n més.
 
En aquest sentit, Sabarich exposa que una de les opcions serà, per exemple, fer un cens d'habitatge: analitzar quins són públics o privats; si són de primera o segona residència, o bé en quin estat es troba l'immoble. També haurà de buscar línies d'ajuts per als quatre municipis per tal de realitzar projectes compartits. "El tècnic ens marcarà el full de ruta, com un consultor", explica l'alcalde.

Prèviament, aquest tècnic -que treballarà en règim de funcionari interí- haurà de fer un diagnòstic dels quatre municipis amb l'objectiu de copsar-ne els reptes i les necessitats principals. Tal com explica Gerard Sabarich, els ajuntaments cofinançaran la seva feina -cadascú aportarà el 25%- mentre que també es repartiran el seu temps de manera igualitària.
 
Ara bé, a l'hora de buscar algú que ocupi aquest lloc, els quatre municipis han acordat que serà Rialp qui liderarà la gestió i el procés de selecció de la persona, la licitació de la qual -avança Sabarich- tindrà lloc durant el mes de gener.

D'altra banda, l'alcalde de Rialp ha recordat que altres municipis de la comarca, com Vall de Cardós, Tírvia Farrera, també han iniciat prèviament aquesta acció per combatre el despoblament, un mal endèmic que pateix el Pallars Sobirà des de fa dècades.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació