Dissabte, 27 d'abril de 2024
alimentació

Sort presenta la nova Sala de Desfer comarcal amb un debat sobre el futur model de gestió

Hi han participat ramaders del Pallars Sobirà, que han donat la seva visió abans que l'equipament es posi en marxa

Pallars Digital Sort | 20 de desembre de 2023 a les 12:20
L'acte va comptar amb l'assistència d'una cinquantena de persones | Ajuntament de Sort
L'Ajuntament de Sort ha presentat aquest dilluns la nova Sala de Desfer comarcal, enllestida durant el mes d'octubre, i que es troba annexa a l'escorxador municipal. L'acte ha comptat amb la presència de diversos ramaders del Pallars Sobirà, que han participat en un debat sobre el futur model de gestió de l'equipament.

 
L'objectiu de la nova sala és poder tancar el cercle de producció ramadera i satisfer les necessitats del sector primari de la comarca. A més, l'espai vol esdevenir un pas crucial en la promoció de la sobirania alimentària del territori. A la presentació també hi han assistit alcaldes i alcaldesses del Pallars Sobirà, així com representants del consell comarcal.
 
L'esdeveniment va permetre els assistents conèixer de prop el funcionament de l'escorxador i la sala de desfer, amb una explicació detallada a càrrec d’Arian Souza Dos Anjos, matador treballador de la Cooperativa de Sort, actual empresa gestora de l’escorxador. 
 
La presentació també va incloure una exposició del projecte, que té com a finalitat impulsar la diversificació de l'activitat en el sector primari i fomentar el retorn del valor afegit als productes, mitjançant l'ús de la nova sala de desfer. Aquesta iniciativa es basa en un enfocament participatiu que asseguri una gestió efectiva i sostenible de les instal·lacions. Durant l'esdeveniment, es van compartir les possibles modalitats d'ús i gestió que van sorgir durant el primer taller participatiu realitzat durant la visita a Aragó i Navarra. A més, els assistents van tenir l'oportunitat de compartir idees, fer consultes i presentar propostes.

Entre els punts forts identificats destaquen la proximitat del bestiar a l'escorxador i a la sala de desfer, el suport que pot representar pel sector de la petita i mitjana pagesia, la professionalitat del matador, la possibilitat de vincular l'equipament a la formació d'oficis relacionats amb el sector carni, i l'opció d'ampliar el Registre Sanitari actual per a poder elaborar productes específics, més enllà de l’especejament.

Els pròxims passos inclouran la prospecció a les explotacions ramaderes, la realització de taules de treball, la definició del model i el pla de viabilitat del negoci. Un cop tot estigui definit, es duran a terme els tràmits necessaris per posar en marxa el nou projecte.
 
L'alcalde del municipi, Baldo Farré, va destacar l'èxit de l'esdeveniment amb una assistència d'aproximadament cinquanta persones, indicant un clar interès en aquest equipament. Va fer una crida als altres ajuntaments de la comarca per fer seu aquest projecte, subratllant que aquest servei "busca beneficiar tota la pagesia local", promocionant una cadena de consum propera que permeti repercutir el valor afegit a la petita i mitjana pagesia, tot fomentant l'ús i el valor del consum de productes locals.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació