Diumenge, 28 d'abril de 2024
ramaderia

Ramaders del Sobirà visiten a l'Aragó i Navarra models de gestió de sales de desfer

També s’ha dut a terme un taller participatiu on cada ramader ha expressat la seva realitat i la seva visió sobre l'ús de la nova Sala de Desfer comarcal

Pallars Digital Sort | 4 de desembre de 2023 a les 09:29
Imatge d'una de les visites de l'expedició pallaresa | Ajuntament de Sort
Un grup de pagesos i ramaders del Pallars Sobirà ha visitat recentment a Navarra i l'Aragó tres projectes referents quant a models de gestió de sales de desfer i escorxadors. La sortida, organitzada per l'Ajuntament de Sort i amb el finançament del Parc Natural de l'Alt Pirineu en el marc de la Carta Europea de Turisme Sostenible, ha comptat amb la participació de 17 persones del sector, així com representants institucionals locals.

Aquesta acció estratègica es produeix després de la finalització de la Sala de Desfer de Sort i l'obtenció del corresponent registre sanitari, que segons el consistori, ha de permetre donar un pas significatiu per a la millora de les instal·lacions i per donar resposta a les necessitats del sector ramader comarcal.

L'expedició pallaresa ha visitat Adecuara, un projecte de referència liderat pel Grup Leader a Jaca que gestiona obradors compartits, incloent-hi una sala de desfer. També ha visitat la Cooperativa Trigolimpio, una cooperativa formada per quatre socis amb una sala de desfer que possibilita la comercialització conjunta de la seva carn ecològica.
 
Per últim, també s'ha visitat el Matadero de Sakana, un escorxador i sala de desfer gestionat per la Cooperativa Kalaska, que compta com a socis amb les persones treballadores, explotacions ramaderes, l'Agència de desenvolupament local Sakana i l'Ajuntament de Etxarri-Aranatz.

 

Taller participatiu amb els ramaders

A més, amb l'objectiu de conèixer el posicionament i les necessitats dels ramaders i ramaderes del Pallars Sobirà, també s'ha dut a terme un taller participatiu, on cada participant ha tingut l'oportunitat d'expressar la realitat de la seva explotació i la seva visió sobre l'ús de la sala de desfer.
 
L'Ajuntament de Sort continuarà amb sessions addicionals amb el sector per obrir la participació a tots els interessats. Després de la fase participativa, es procedirà a treure a concurs públic la gestió de l’equipament.

A través d'aquest projecte, es pretén impulsar l’economia rural i la ramaderia extensiva, capacitant al petit ramader local per vendre directament o de manera conjunta la seva carn. La nova Sala de Desfer, segons defensa l'Ajuntament de Sort, ajudarà a enfortir l'economia local i a crear una xarxa alimentària que afavoreixi la sobirania alimentària del territori.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació