Dissabte, 27 d'abril de 2024
municipis

El nou Estatut de Municipis Rurals inclourà Sort i tots els nuclis agregats de Tremp

Ho ha explicat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, a una trentena d’alcaldes del Pirineu en una trobada a l’Alt Urgell

Pallars Digital Pallars | 13 de març de 2024 a les 11:30
La vicepresidenta Laura Vilagrà amb una trentena d'alcaldes del Pirineu | Govern
El nou Estatut de Municipis Rurals inclourà finalment Sort i tots els nuclis agregats de Tremp. Per tant, en formaran part tots els municipis del Pallars, amb l'excepció de la Pobla de Segur i la capital del Pallars Jussà. Tal com avança Segre, aquests avenços han estat possibles gràcies a les més de 400 al·legacions que es van presentar a l'avantprojecte de llei. La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha explicat aquest dimarts el futur estatut a una trentena d'alcaldes reunits a Arsèguel (Alt Urgell).


Està previst que el nou reglament s’aprovi durant la primera setmana d’abril, i després arribi al Parlament per a la seva aprovació definitiva. Des de principis d'any, Vilagrà s'ha reunit amb més de 300 alcaldies rurals i ha recorregut totes les vegueries de Catalunya per tal de conèixer de primera mà l'opinió del territori.
 
Per a la vicepresidenta, l'aprovació d'aquest estatut "suposarà un abans i un després en les polítiques de reequilibri territorial a Catalunya". Tal com ha explicat, actualment 300.000 persones viuen en dos terços dels municipis i, en canvi, un terç viu a la resta del territori. "Una situació de despoblament que no és exclusiu de Catalunya, ha dit, sinó que també és present a l'Estat espanyol i a la resta d'Europa".

Una de les vegueries que compta amb un major nombre de municipis que es beneficiaran dels canvis d'aquest estatut és la de l'Alt Pirineu i l'Aran. Tal com ha explicat Vilagrà, "dels 70 municipis que la conformen, 69 es veuran afectats positivament". A més a més, també se'ls aplicarà un mecanisme de garantia rural, un instrument pioner a Catalunya, que obligarà a fer una anàlisi prèvia de l'impacte que tindrà una mesura concreta sobre un municipi rural abans de tirar-la endavant.
 
Així mateix, totes les subvencions que es tirin endavant a partir de la seva aprovació, hauran d'incorporar una línia específica per aquest tipus de municipis. Amb aquesta condició d'obligat compliment es pretén donar un estatus especial en aquests municipis de menys de 2.000 habitants i amb aquells de menys de 500 habitants que seran considerats d'especial atenció.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació