Dilluns, 15 de juliol de 2024
arqueologia

Les excavacions al Castelló Sobirà de Sant Gervàs revelen una estructura molt més complexa del que es preveia

La fortificació i l'hàbitat on s'ha excavat són un exemple "gairebé únic" per la grandària i bon estat de conservació

Pallars Digital Gavet de la Conca | 28 de setembre de 2023 a les 08:48
Una màquina treballant al costat de la fortalesa medieval del segle XI | M. Lluvich / ACN
Les obres de rehabilitació al Castelló Sobirà de Sant Gervàs ja han deixat entreveure molts més recintes dels que inicialment es preveien. Jordi Vallverdú, arqueòleg tècnic del jaciment, ha parlat de "complexitat dels espais" amb molts recintes i compartiments. La intervenció, impulsada per l'Ajuntament de Gavet de la Conca, i que compta amb una excavació prèvia, fa que els arqueòlegs parlin ja d'un exemple "gairebé únic" per la grandària i el bon estat de conservació.

Ara l'objectiu de l'ajuntament és fer les intervencions necessàries per fer-lo visitable. Les obres de rehabilitació del castell compten amb un pressupost de 208.229,21 euros i una durada prevista de quatre mesos. Aquests dies s'ha començat l'excavació arqueològica i està previst també la consolidació de les estructures, millorar la seguretat, delimitació de l'espai i l'adequació de les restes del castell per a la visita.
 

Primer pla de l'excavació al poblat fora del Castelló Sobirà. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Jordi Vallverdú ha explicat que la fase d'excavació encara és de pocs dies, però a mesura que avanci es podrà saber la cronologia d'ús d'aquests espais de dins del castell, la seva funcionalitat o quan va ser el seu abandonament. Però el més sorprenent pels arqueòlegs ha estat el volum d'espais i la seva complexitat.

 
A pocs metres d'aquesta intervenció a la fortificació, aquest divendres, en finalitzarà una altra al poblat on l'equip d'arqueòlegs del Laboratori d'Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB) estan duent a terme una nova campanya arqueològica emmarcada dins el projecte quadriennal de recerca De ipsos kastellos: hàbitat i fortaleses de muntanya a la Catalunya medieval (s. IX-XIII), dirigit per Marta Sancho.
 

L'excavació dirigida per la doctora Marta Sancho finalitzarà aquest divendres. Foto: M. Lluvich / ACN


Bet Mallofré, codirectora de l'excavació, ha dit que la intervenció té com a objectiu conèixer les característiques del nucli d'hàbitat que es va formar als peus del castell, veure el seu urbanisme i comprendre com s'accedia al castell des del poblat. L'extensió del poblat podria ser d'una hectàrea aproximadament, envoltat per un mur i organitzat al llarg d'un carrer que enllaça el castell amb l'església de Santa Maria, però l'excavació s'ha centrat en una quarta part del total de superfície.
 
En aquest espai han documentat un hàbitat amb tres estances. Mallofré ha dit que no descarta que apareguin més estances si es continua excavant. Entre les restes que han localitzat i no són murs d'estructures hi ha ossos d'animals de vaca o ovella i ceràmica que utilitzaven per al dia a dia.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació