Dijous, 25 d'abril de 2024
patrimoni

Excaven la Torre dels Colomers de Peramea per fer-la visitable

L'equipament del segle XI ha patit diferents reformes al llarg del temps i és un espai d'alt valor simbòlic per als veïns del poble

Pallars Digital Peramea | 20 de març de 2023 a les 10:18
Imatge de la Torre dels Colomers, amb el poble de Peramea al fons | M. Lluvich / ACN
L'Ajuntament de Baix Pallars reformarà la Torre dels Colomers, situada a la vila medieval de Peramea, per tal de fer-la visitable. L'estructura, del segle XI i de gran valor històric i sentimental per al poble, s'integrarà a les visites guiades que ja es fan al municipi. Previ a aquestes obres d'adequació, s'ha fet una campanya arqueològica preventiva per documentar i conservar totes les possibles restes.

L'excavació de l'equipament, que ha patit diferents reformes al llarg del temps, s'ha centrat en l'interior de la torre i ha fet una rasa a la part exterior per intentar documentar nivells més antics. L'arqueòleg Xavi Sánchez explica que es tracta d'una acció preventiva que no ha aportat massa informació, tret d'algunes peces de ceràmica i una moneda del segle XIX.
 
Quan finalitzi la campanya arqueològica, l'ajuntament podrà començar a fer les actuacions necessàries per adequar l'espai i que es pugui visitar amb totes les garanties de seguretat. La Torre es troba a pocs metres del poble de Peramea, en un turó on es pot veure la totalitat de la vila.

Anna Sentinella, alcaldessa de Baix Pallars, ha explicat que la Torre dels Colomers és un espai d'alt valor simbòlic pels veïns del poble i amb un valor patrimonial important. Es tracta d'una torre subsidiària del Castell de Peramea, de la qual no es tenen notícies documentals. És una construcció de planta circular, d'un diàmetre de quatre metres i murs de prop d'un metre de gruix. Actualment, es troba en bastant mal estat i cap de les parets que es mantenen dempeus fan més de tres metres d'alçada.
 

Imatge dels treballs arqueològics realitzats al voltant de la torre. Foto: M. Lluvich / ACN


La vila medieval de Peramea està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Els primers documents que parlen del poble són del segle XI i encara conserva gran part de l'estructura medieval. A banda de la Torre dels Colomers, hi destaquen les restes del castell, així com l'església de Sant Cristòfol.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació