Dijous, 25 d'abril de 2024
pressupostos

Junts presenta 58 esmenes als pressupostos de la Generalitat per a l'Alt Pirineu i l'Aran

Critiquen que els comptes no inclouen millores viàries ni projectes cabdals per al desenvolupament de les comarques de muntanya

Pallars Digital Pallars | 7 de març de 2023 a les 07:47
Imatge d'una trobada de dirigents de Junts de l'Alt Pirineu i de les Terres de Lleida | Junts
Junts per Catalunya ha presentat 58 esmenes als Pressupostos de la Generalitat del 2023 a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran. El president del partit, Albert Batet, ha manifestat que estan "compromesos en fer front al despoblament que pateix aquesta zona del país". "Volem un país viu, unes comarques vives, plenes de vida", afirma.

Per a Batet, els Pressupostos "ni donen resposta a totes les necessitats dels ciutadans, en matèria de fiscalitat, d'educació o de salut; ni serveixen per afrontar els reptes de país, com el desenvolupament econòmic, l'equilibri territorial o per avançar cap a la independència". També assenyala que els comptes "serveixen per fer autonomisme i nosaltres volem uns Pressupostos per fer més país". 
 
En clau territorial, la diputada pallaresa Jeannine Abella alerta que "aquests pressupostos no inclouen les millores viàries imprescindibles ni els projectes cabdals que han de millorar la qualitat de vida a les nostres comarques". Així, assegura que "els pressupostos no ens permeten avançar per oferir millors serveis i dotar-nos d'oportunitats per tal de poder desenvolupar el nostre projecte de vida a casa nostra".

Abella es mostra "sorpresa" que el pressupost del Departament d'Acció Climàtica pel que fa a la gestió de plagues cinegètiques sigui poc ambiciós: "els nostres pagesos i ramaders estan en una situació límit. Necessitem accions urgents, no poden suportar més danys de la fauna ni es poden permetre perdre més collita". Per aquest motiu, afirma que "no ens cansarem de reivindicar equilibri territorial, discriminació positiva i equitat territorial". "Per lluitar contra el despoblament i ser competitius necessitem la implicació de tot el país", subratlla Abella.

Entre les esmenes presentades, Junts reclama que s'iniciï la segona fase del projecte de Comiols; la millora de la L-500 entre Pont de Suert i Caldes de Boí, millorar l'accés a La Terreta i activar un pla de camins d'accessos a nuclis 2023-2030. L'oferta educativa està al centre de les propostes de Junts per a l'Alt Pirineu i l'Aran amb l'impuls de noves instal·lacions: la partida pressupostària per a la construcció de l'edifici docent INEFC Pirineus a la Seu d'Urgell, la implementació de la Unitat Docent Pirineu d'Infermeria i l'ampliació de l'institut escola de Bellver de Cerdanya.
 
Pel que fa a la seguretat, Junts reclama la creació de la Regió d'Emergències del Pirineu, la construcció de l'heliport 24 hores per emergències sanitàries del Pont de Suert i un vehicle autoescala pel parc de bombers de Tremp. En matèria de sostenibilitat i energia, Junts presenta una esmena per la finalització de la primera fase del reg de la Conca de Tremp. També defensa la creació d'un fons de 50 milions d'euros d'ajuts pels ens locals per fer front a l'increment dels costos energètics.

Junts també aposta pel benestar, els serveis i les oportunitats, amb el reforç de la xarxa d'atenció primària amb la construcció dels nous CAPs d'Esterri d'Àneu i d'Oliana, l'equipament de pisos amb serveis per la gent gran de l'Alt Urgell i Pallars Sobirà, i una partida pel desenvolupament del Pirineu Tech Mountain.

En l'àmbit de la cultura, Junts per Catalunya ha presentat una esmena per tal que es destinin 100.000 euros l'any durant tres anys per tal de poder recuperar l'Ateneu del Pallars a l'edifici antic de La Lira, un dels ateneus espoliats pel franquisme que ha estat adquirit recentment. També ha sol·licitat la creació d'un nou vídeo mapping a Sant Joan de Boí i la rehabilitació de Sant Feliu de Barruera, a més de finançament pel festival de música de Rialp. Finalment, pel que fa a l'àmbit de la Justícia, Junts demana millores al Jutjat de primera Instància i Instrucció de Tremp.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació