Divendres, 9 de maig de 2025
educació

Mestres col·lapsats i escoles obsoletes: la CGT denuncia l'abandonament de l'escola rural

En un informe, elaborat a partir d’entrevistes a personal docent, es recullen les mancances comunes d'aquests centres educatius a Catalunya

Pallars Digital Pallars Digital Pallars | 9 de maig de 2025 a les 09:46
Aula d'una escola en una imatge d'arxiu | G. Sánchez / ACN
La CGT Ensenyament ha fet públic un informe on denuncia la "greu situació" en què es troba l'escola rural catalana. Al document es recullen les mancances comunes de les escoles rurals a conseqüència d'una "insuficiència estructural de recursos" i d'una "absència de polítiques educatives adaptades a les seves necessitats específiques".

L'informe s'ha elaborat a partir d'entrevistes presencials amb treballadors de Zones Escolars Rurals (ZER) d'arreu del país i d'una enquesta adreçada a totes les escoles rurals catalanes. La principal problemàtica detectada és la falta de personal especialitzat. Tant és així que el 72% dels centres educatius rurals no disposen de personal d'atenció educativa, mentre que el 40% no disposen de personal administratiu i el 82% considera insuficients les hores de vetlladora.
 
Aquesta falta de personal, exposa el document, suposa una "sobrecàrrega de feina" pels mestres que es veuen abocats a assumir tasques que no els hi pertoquen, reduint així el temps disponible per a l'atenció individualitzada de l'alumnat. Especialment preocupants són les mancances de personal d'atenció educativa i que dificulten la inclusió de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

L'informe també mostra l'"escassetat crònica" de recursos materials i financers que pateixen les escoles rurals. El 70% dels centres afirma que les seves instal·lacions no són adequades per oferir una educació de qualitat i el 80% consideren que els recursos econòmics disponibles són insuficients per cobrir les seves necessitats. Això repercuteix en què tres de cada quatre escoles consideren que no poden sufragar sortides culturals i excursions per l'elevat cost del transport.
 
A tot això s'hi suma la inestabilitat de les plantilles, la precarització tant del personal de suport com del personal educatiu de les llars d'infants integrades a les escoles rurals i uns serveis mínims excessius que impossibiliten el lliure exercici del dret a vaga dels treballadors. 

"El Departament d'Educació està condemnant l'escola rural a la desaparició", asseguren des de CGT Ensenyament. Per revertir la situació, des del sindicat proposen un seguit de mesures urgents: en primer lloc, consideren essencial un augment de personal d'atenció educativa i de personal d'administració; l'adequació de la categoria laboral i la remuneració econòmica corresponent de les educadores de les llars d'infants integrades a les escoles rurals, així com la internalització de les vetlladores i la millora de les infraestructures, entre altres mesures.

Els anarcosindicalistes han fet una crida a l'administració perquè "abandoni la indiferència institucional i actuï amb responsabilitat per assegurar una educació pública, de qualitat i equitativa, també a les zones rurals".


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació