Divendres, 26 d'abril de 2024
parc natural

Llavorsí tindrà un nou centre de divulgació i informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Se situarà a l'esplanada de davant del càmping municipal i les obres començaran aquesta mateixa tardor

Redacció Llavorsí | 3 d'octubre de 2022 a les 10:07
El nou centre també vol ser una aula de natura de l'escola de Llavorsí | Ajuntament de Llavorsí
L'Ajuntament de Llavorsí ha impulsat un nou centre de divulgació i informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu a l'esplanada situada davant del càmping. Tot i que el municipi ja compta amb la Casa del Parc, aquesta no es troba en un espai concorregut pel turisme i pels usuaris de diversos serveis esportius i de lleure. Per aquest motiu, el consistori ha decidit instal·lar aquesta nova oficina, que comptarà amb diversos serveis complementaris.

Les obres començaran aquesta mateixa tardor en col·laboració amb el Parc i estaran enllestides en poques setmanes. El projecte contempla la construcció d’una caseta de fusta i pèrgoles amb coberta perquè sigui un espai més confortable per si es volen organitzar xerrades, presentacions, conferències i actes a l’aire lliure.
 
Aquest centre de divulgació i informació també vol ser una aula de natura de l’escola de Llavorsí i que se’n puguin beneficiar altres centres educatius de la comarca del Pallars Sobirà. El projecte també inclou la construcció d’una estació de desinfecció de barques de ràfting o de qualsevol altra embarcació.

A més, farà servir sistemes d’aigua a pressió per eliminar espècies invasores, com el musclo zebra. El fet d’incorporar aquest servei al centre de divulgació obeeix, segons el projecte municipal, al fet que la ubicació coincideix amb la zona de sortida de diverses empreses dedicades al descens de barques per el riu Noguera Pallaresa.

El Parc Natural, a punt d'obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible


En un altre ordre de coses, el Parc Natural de l'Alt Pirineu encara la recta final per obtenir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) que atorga la Federació EUROPARC. Aquest mes d'octubre s'engegarà el procés de participació per acabar d'elaborar el Pla d'acció de la Carta i a finals d'any es presentarà la candidatura davant de la Federació.

La primera sessió es celebrarà el proper 6 d'octubre a Vilamur i girarà a l'entorn de la governança. Després es programaran tres sessions més els dies 13, 20 i 27 d'octubre on es tractaran àmbits com la desestacionalització, com reduir l'impacte ambiental de l'activitat turística o el benestar de la població resident, entre altres. Al novembre es celebrarà una última sessió de treball per validar tota l'estratègia amb el màxim d'agents possible.
 
Aquest procés participatiu culmina la tasca que es va iniciar el 2021, amb l'elaboració d'una diagnosi sobre la situació del turisme en aquest territori i la identificació dels principals reptes que s'havien d'afrontar per complir amb els criteris de la Carta. Un total de 64 entitats i iniciatives públiques i privades del sector turístic s'han implicat en la seva elaboració.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació