Dilluns, 29 d'abril de 2024
fauna

El gall fer passa a ser considerada una espècie en perill d'extinció

El nombre d'exemplars ha caigut un 35% en els darrers anys a causa de l'acció humana, de diversos animals i del canvi climàtic

Redacció Pallars Sobirà | 30 de setembre de 2022 a les 08:44
Fins ara el gall fer només era considerat com a espècie amenaçada | Territori
El gall fer, una de les espècies pirinenques per antonomasia, està en perill d'extinció. Així ho evidencia el Catàleg de Fauna Salvatge Autòctona Amenaçada ratificat pel Govern. L'espècie, que fins ara estava considerada com a "vulnerable", ha vist caure en un 35% el seu nombre d'exemplars, mentre que es preveu que, si no es prenen mesures, les tres pròximes genercions també desapareixeran.

Entre les amenaces més importants per al gall fer, i les principals causes de la seva progressiva extinció, hi ha l'acció humana, una major presència d'animals com ara els cabirols o els cérvols, així com el canvi climàtic.
 

Senyalitzen 1.600 metres d'una línia de Rialp per reduir-ne la mortalitat

 
En aquest sentit, la companyia Endesa ha signat un acord de col·laboració amb l'entitat Paisatges Vius per a la conservació d'aquesta espècie. Una de les accions que ja s'han dut a terme és la senyalització d'un tram de 1.600 metres d'una línia de mitjana tensió, al terme municipal de Rialp, per fer-la més visible i reduir, d'aquesta manera, el risc d'una possible col·lisió. Totes les accions previstes per als propers tres anys s'inscriuen en cinc línies d'acció: la reducció del risc de col·lisió amb línies elèctriques, millora de l'hàbitat, reducció de les molèsties humanes, seguiment i sensibilització a la població.

En aquesta línia de mitjà tensió s'hi veuen penjats el que semblen, a primera vista, 100 clauers giratoris i reflectants. Els dispositius que s'han instal·lat cada 6 o 7 metres de cablejat són elements catadiòptrics, que tècnics de Paisatges Vius han instal·lat mitjançant un dron per senyalitzar la línia i evitar la possible col·lisió d’aus com el gall fer.
 

Un dron col·locant els dispositius en una línia elèctrica de Rialp. Foto: Endesa


Així, abans de finalitzar aquest 2022 es preveu senyalitzar un altre tram de línia, en aquesta ocasió, a la Val d'Aran; senyalitzar fins a 3 quilòmetres de tanques per al bestiar, col·locar 5 portes per a la regulació de visites en zones sensibles per a l'espècie i tancament de l'accés en d'altres punts sensibles per a l'espècie i la instal·lació de cinc cartells informatius en rutes de senderisme per a sensibilitzar i conscienciar el passejant de la importància de la preservació i cura d’aquesta au.
 
Així mateix, se seguirà avançant en els estudis i investigació per planificar les següents accions sempre en aquestes línies d’actuació. Totes aquestes accions es realitzen de manera coordinada i amb col·laboració del Departament d'Acció Climàtica a través del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Servei de Fauna i Flora.

Xerrada-taller per descobrir l'espècie


El diumenge 9 d'octubre, i en motiu de la celebració del Dia Mundial dels Ocells, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estant de Sant Maurici organitza una xerrada-taller per a tots els públics per tal de conèixer de més a prop el gall fer. L'activitat, gratuïta, tindrà lloc a les 11h a la Casa del Parc d'Espot.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació