Divendres, 26 d'abril de 2024
El Pallars opina

Omplim Tremp de color

«Una ciutat o poble estèticament atractiu és un reclam pels visitants, però també una ciutat bella fa més agradable viure-hi i aixeca l’autoestima dels seus habitants»

Quim Delgado BerenguéPallars | 12 d'abril de 2023 a les 13:04
Una ciutat o poble estèticament atractiu és un reclam pels visitants. Ens agrada passejar per pobles bonics i agradables, ens hi quedem a dinar i, fins i tot, comprem productes típics de la zona. Però també una ciutat bella fa més agradable viure-hi i aixeca l’autoestima dels seus habitants. 

Un poble pot ser atractiu per diferents motius, com per tenir edificis arquitectònicament singulars o històrics i ben cuidats (palaus, esglésies, catedrals, castells, edificis modernistes, etc). També pot ser atractiu perquè els seus habitants el fan maco (per exemple engalanant els balcons amb flors, com les viles florides). Les formes de fer vistós un poble són tantes com permeti la imaginació (i el pressupost) dels seus habitants i del seu consistori.

Si apliquem aquesta filosofia a Tremp les possibilitats són diverses. Veiem dues propostes:

1) El passeig: ja fa temps de la seva remodelació i el cert és que s’ha convertit en una via emblemàtica de Tremp, on la majoria dels trempolins i trempolines s’hi reuneixen, passegen quan el temps els ho permet i hi fan un beure. Si ens hi fixem, rodejant els arbres hi ha unes jardineres quadrades de color gris-negre. Sense entrar en polèmica sobre si el seu disseny és o no agraciat, no seria el passeig molt més atractiu si les jardineres estiguessin pintades de colors o fins i tot amb dibuixos? Imagineu la vista des del cap de dalt, ple de color a dreta i esquerra.

I per fer-ho, no es podria engegar un procés participatiu perquè els trempolins i trempolines decidissin com han de lluir? Fins i tot, no seria possible que els nens i nenes de les escoles i de l'Institut de Tremp pintessin les jardineres amb dibuixos dissenyats per ells? No estaríem “fent poble”?

2) El passeig del Vall: al passeig del Vall hi trobem les cases arrenglerades i amb terrassa sobre la planta baixa. Unes construccions singulars, perfectament visibles des de la plaça de la font però també des de la carretera. És una part de la ciutat en la qual tothom s’hi fixa quan la creua, on s’hi veu al fons el campanar, i a més, és a prop de la basílica de Mare de Déu de Valldeflors.

No seria molt més vistosa i atractiva si les cases estiguessin pintades de diversos colors, combinats amb gràcia i que cridessin l’atenció? No seria un reclam pels qui creuen la ciutat a aturar-se i a passejar-hi?

He esmentat només dos exemples de les possibilitats que tenim per omplir Tremp de color i vida. Una manera de fer el nostre municipi atractiu pels visitants, però molt més agradable pels trempolins i trempolines. De possibilitats en tenim moltes més, com els fanals, els bancs, les flors, etc. 

Per dur-ho a terme només cal que ens hi posem a treballar tots junts, l’ajuntament i els trempolins i trempolines. 

Ho fem? 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Militant de Junts, és el responsable de política municipal del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i candidat a l’alcaldia de Tremp.
Més articles de l'autor
15/06/2023

Les PAU

12/04/2023

Omplim Tremp de color

15/03/2023

La gent gran compta

14/02/2023

L'Escola de Música de Tremp

16/01/2023

Què vol el Pirineu

15/12/2022

El nostre temps

15/11/2022

El món al revés

14/10/2022

El cap sota l'ala

14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

Participació