Dimecres, 18 de setembre de 2024
El Pallars opina

El nostre temps

«Racionalitzar el nostre temps no és només assolir la conciliació familiar, és també aconseguir que el temps de treball o d’estudi sigui el més productiu i aprofitat possible»

Quim Delgado BerenguéPallars | 15 de desembre de 2022 a les 09:25
Tradicionalment anomenem “pont de la Puríssima” el dia o dies que van del vuit de desembre al festiu més proper. Per alguns és un petit període de “vacances” que anuncia les festes de Nadal. Cal afegir, però, que el 6 de desembre també és festiu a l’estat espanyol. Per tant, cada cert nombre d’anys es dona, com ha passat enguany, que aquests dos dies s’escauen en dimarts i dijous, de manera que únicament són laborables durant la setmana el dilluns, el dimecres i el divendres. Irracionalitat pura.

No cal fer estudis sociològics o científics gaire acurats per arribar a la conclusió que la productivitat laboral i escolar baixa en picat durant aquesta setmana. Psicològicament, ens trobem amb tres teòrics “dilluns” i tres teòrics ”divendres”.

Ben segur que aquesta disbauxa trastoca l’organització de moltes famílies. No tots els col·legis, instituts i facultats fan festa algun o alguns dels dies laborables. N’hi ha que no en fan cap, d’altres el dilluns, el dimecres o el divendres, i alguns dos o tots tres dies. No podem més que concloure que la famosa conciliació familiar de què parla tothom molts cops no és més que una frase que de tant en tant alguns pronuncien per quedar bé, però sense cap intenció de fer res perquè es converteixi en una realitat.  

Racionalitzar el nostre temps no és només assolir la conciliació familiar; és a dir, que els horaris lectius i laborals es coordinin per tal que els fills i els pares puguin coincidir durant la part del dia de descans. És també aconseguir que el nostre temps de treball o d’estudi sigui el més productiu i aprofitat possible. Aquesta productivitat, al cap i a la fi, esdevindrà en més temps lliure, ja que farem la feina millor i en menys temps (si més no aquelles persones que treballen per objectius). Per tant, no seria molt més lògic ajuntar els dos festius de manera que el cap de setmana es convertís en unes mini vacances de quatre dies? No seria més beneficiós per a les famílies, per a les empreses i per a les destinacions turístiques? 

D’altra banda, usar el temps de manera intel·ligent vol dir també racionalitzar els horaris comercials, de manera que es facilitin les compres, però també que permetin als treballadors i propietaris dels comerços conviure més temps amb les seves famílies. Quin sentit té obrir a les tardes a les 17:30h o a les 18h i tancar a les 21h? Realment hi ha qui només pot anar a comprar a les nou de la nit? No seria més raonable obrir a les 16:30h i tancar a les 19:30h?

Ben segur que cada comerç té les seves peculiaritats i potser algun no podria assumir aquest horari. Però també és veritat que les persones ens adaptem als canvis i tot i que al principi ens costa (som animals de costums) i fins i tot hi parem tots els entrebancs possibles, finalment adoptem els hàbits que més faciliten la nostra vida. Un exemple: recordem que no fa tants anys semblava un disbarat que les botigues tanquessin els dissabtes a la tarda. Avui la majoria ja no obren, sense que això hagi suposat cap daltabaix. Simplement, ara anem a comprar el dissabte al matí o el dilluns següent, sense cap problema.

Evidentment aquesta recepta no es pot aplicar arreu. En aquelles poblacions turístiques on els caps de setmana hi ha afluència de visitants, resulta lògic que obrin els dissabtes i fins i tot els diumenges. Amb aquest exemple es posa de manifest que les coses potser de vegades són més fàcils del que suposem. Es tracta, normalment, d’aplicar el sentit comú i la lògica que ens permetrà eixamplar la nostra visió global i canviar costums arrelats, però que ens impedeixen una major qualitat de vida.

Si ens ho proposem, ho aconseguirem. Només cal voluntat i atreviment.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Militant de Junts, és el responsable de política municipal del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i candidat a l’alcaldia de Tremp.
Més articles de l'autor
15/06/2023

Les PAU

12/04/2023

Omplim Tremp de color

15/03/2023

La gent gran compta

14/02/2023

L'Escola de Música de Tremp

16/01/2023

Què vol el Pirineu

15/12/2022

El nostre temps

15/11/2022

El món al revés

14/10/2022

El cap sota l'ala

14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

Participació