Divendres, 19 d'abril de 2024
El Pallars opina

L'Escola de Música de Tremp

«Un servei estratègic d’àmbit pirinenc, amb el prestigi guanyat al llarg dels anys, que ha de comptar amb el suport econòmic i la implicació dels pallaresos i de totes les administracions locals i supramunicipals»

Quim Delgado BerenguéPallars | 14 de febrer de 2023 a les 11:07
L’any 2000 l’Orfeó de Tremp va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament de Tremp d’organitzar i posar en marxa una escola reglada de música, aportant els fons necessaris. Fins aquell moment l’escola venia funcionant de manera no oficial, amb professors voluntaris que cobraven per hores treballades. 

L’any 2006 l’Escola de Música passà a ser gestionada directament per l’ajuntament com a Escola Municipal de Música. 

Des de llavors ha tingut diverses seus, condicionada també per altres necessitats del municipi i per les circumstàncies (com la Covid), fins que finalment aquest mes de gener va passar, esperem, a la seva seu definitiva a l’Edifici de La Lira. Ara sí, l’Escola ja disposa d’instal·lacions pròpies i dissenyades específicament per a cobrir les seves necessitats.

L’Escola de Música de Tremp acull actualment un centenar llarg d’alumnes, majoritàriament residents a Tremp però també provinents de diverses poblacions del Pallars. És una entitat que s’ha guanyat a pols el seu prestigi gràcies a l’esforç de molta gent (especialment dels professors) i també gràcies a la població de Tremp, que hi ha cregut des de l’inici i hi ha aportat bona part del finançament. Prova fefaent de la qualitat del seu ensenyament són els diversos músics que hi han iniciat els seus estudis musicals i han continuat la seva carrera professional a conservatoris de prestigi.

Econòmicament, l’escola es nodreix de les quotes dels alumnes, si bé no poden cobrir els costos de funcionament, ja que seria totalment inassumible per a les famílies. D’altra banda, també hi aporta finançament la Generalitat de Catalunya i la resta, que no és poc, ho assumeix l’ajuntament i el municipi de Tremp.

Hi ha serveis que cal assegurar que arribin arreu del territori perquè són absolutament bàsics i essencials pel benestar de la ciutadania, com per exemple els relacionats amb la salut i l’ensenyament. N’hi ha d’altres, també molt importants, que no és viable que cada municipi els pugui oferir, no solament pel cost de la seva implantació sinó sobretot pel del seu funcionament regular, ja que hipotecaria les minses finances municipals. Alguns entren a la categoria de projectes de territori, que donen servei a la població més enllà del mateix municipi. Per tal que siguin efectius, aquests serveis o projectes cal que comptin amb la implicació de tothom: dels municipis on hi tenen la seu, però també d’aquells a la població dels quals donen servei, de les administracions supramunicipals i de la mateixa Generalitat. 

Un d’aquests serveis o projectes és sens dubte l’Escola de Música de Tremp. Un centre d’ensenyament amb projecció territorial d’àmbit pirinenc, amb el prestigi guanyat al llarg dels anys i que lògicament no es pot reproduir en cadascun dels municipis del Pallars. Un servei estratègic pel territori i que com a tal ha de comptar amb el suport econòmic i la implicació dels pallaresos i de totes les administracions locals i supramunicipals (consell comarcal, diputació i Generalitat).

Només d’aquesta manera podrem assegurar no solament la seva supervivència futura sinó també la qualitat del seu ensenyament. En definitiva, creure’ns el nostre territori. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Militant de Junts, és el responsable de política municipal del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i candidat a l’alcaldia de Tremp.
Més articles de l'autor
15/06/2023

Les PAU

12/04/2023

Omplim Tremp de color

15/03/2023

La gent gran compta

14/02/2023

L'Escola de Música de Tremp

16/01/2023

Què vol el Pirineu

15/12/2022

El nostre temps

15/11/2022

El món al revés

14/10/2022

El cap sota l'ala

14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

Participació