1 de 10
El Pallars opina

Els camins seran sempre nostres

per Quim Delgado Berengué, Pallars | 13 d'abril de 2022 a les 10:50 |

«Hem de ser conscients que els senders i camins són un actiu patrimonial i turístic de primer ordre: hem de creure en el nostre territori, apreciar-lo, respectar-lo i gaudir-lo»

Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Personalment, és un plaer practicar el senderisme pel municipi de Tremp. De fet, un dels aspectes que més aprecio de viure-hi és que amb dos minuts passes de l’asfalt a la natura, fet que et permet (si tens temps o ets capaç de trobar-lo), gaudir del terme cada dia. 

Malgrat això, massa sovint tot caminant descobreixes a les voreres llaunes de cervesa (no sé per què normalment són de cervesa...), bosses de plàstic, burilles de cigarreta, llaunes de menjar, etc. Alguns dies he recollit aquestes deixalles per portar-les allà on pertoca, és a dir, als contenidors corresponents. Tanmateix, al cap de pocs dies el sender torna a estar igual de brut o més, fet que ens indica que no ha estat un cas aïllat o un accident, sinó que és normal (entès com a fet que passa habitualment) que algunes persones llencin deixalles a la natura. 

Aquest comportament d’alguns ciutadans, objectivament injustificable, em suggereix diverses reflexions:

Cal ser conscients que, ara com ara, el senderisme és una de les activitats a l’aire lliure que més es practica a la comarca. S’ha fet i es fa un gran esforç per recuperar camins antics, obrir-ne de nous i senyalitzar-los. És una activitat que, com el BTT (des d’aquí el meu reconeixement a la gran feina que està fent Lo Podall) atrau molts visitats. Tenim un territori fantàstic que hem d’apreciar i gaudir. 

Qui és responsable de què els camins (i els carrers de les nostres ciutats i pobles) estiguin nets de deixalles i excrements d’animals? Algunes persones segur que ens diran que ho són els ajuntaments i els consells comarcals, perquè per alguna cosa presten el servei de neteja. És cert, segons la llei els ajuntaments presten el servei de neteja, però una cosa és netejar els nostres carrers de fulles d’arbres, de la pols acumulada pel temps, de la brutícia que deixen els cotxes, dels vessaments accidentals de líquids, etc. i una altra molt diferent que entre tots hàgim de pagar la recollida de deixalles que intencionadament algunes persones llancen a terra. Els impostos que paguem no han de servir per això, sinó per fer dels nostres pobles i comarca un lloc millor per viure, però sempre amb la col·laboració de tots nosaltres, ja que en cas contrari és impossible.

Per últim, ens hem de plantejar per què hi ha persones que llencen les deixalles a la natura o als nostres carrers en lloc de dipositar-les on toca. Des del meu punt de vista la resposta és que queda un llarg camí perquè siguem conscients que tot allò que ens pertany a tots com a poble també ens pertany com a individus. De vegades aquesta manca de sentit de pertinença, que sí que tenim amb els béns particulars, fa que no els considerem realment nostres. I aquest raonament no es canvia sinó amb educació. Educació des de les escoles, des de la llar d'infants, des de casa, perquè els nostres fills aprenguin i interioritzin que tots els béns comuns (els camins, els carrers, els fanals, els bancs públics, els poliesportius, etc.) són també seus i que cal cuidar-los de la mateixa manera que cuiden les joguines que tenen a casa. Certament, caldrà temps, però ens hi hem de posar ja, des d’ara mateix.

Tots els pallaresos i pallareses hem de ser conscients que els senders i camins són un actiu patrimonial i turístic de primer ordre. Hem de creure en el nostre territori, apreciar-lo i gaudir-lo. Cal conèixer-lo, cuidar-lo i respectar-lo.

Només així els camins seran sempre nostres

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Militant de Junts, és el responsable de política municipal del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i candidat a l’alcaldia de Tremp.
Més articles de l'autor
16/01/2023

Què vol el Pirineu

15/12/2022

El nostre temps

15/11/2022

El món al revés

14/10/2022

El cap sota l'ala

14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

13/07/2022

Morir d'èxit

16/06/2022

El Pallars, terra de cultura

12/05/2022

Els aplecs, una «espècie» a conservar

13/04/2022

Els camins seran sempre nostres

Participació