Dissabte, 20 d'abril de 2024
El Pallars opina

La Casa

«La Casa del Sol Naixent, formada per jovent de Tremp és, des de fa molts anys, lloc de trobada que promou valors com la llibertat ideològica, la promoció del lleure i la cultura»

Quim Delgado BerenguéPallars | 10 de gener de 2022 a les 09:58
El passat 5 de gener ens van visitar el Reis Mags. A Tremp, com a moltes poblacions, es va organitzar una cavalcada amb carrosses i vehicles engalanats i patges abillats amb vistosos vestits. Acabada la cavalcada, al poliesportiu del Casal, ornamentat per l’ocasió, els Reis d’Orient van rebre tots els nens i nenes que els van voler saludar. Atesa la situació de pandèmia d’enguany, es va establir un sistema de cita prèvia, de manera que a cada nen i nena se li va assignar una hora determinada per estar uns moments amb els Reis Mags. En acabar, la quitxalla, emocionada i satisfeta, va tornar a casa amb el neguit d’anar ràpidament a dormir tot esperant els regals que els Reis els poguessin deixar durant la nit.

Tot aquest procés es repeteix any rere any, cada 5 de gener. La veritat és que l’assumim com a normal perquè algú sempre l’organitza, sense més consideracions. Però si ens aturem a reflexionar un moment, ens adonem que la benvinguda als Reis Mags i la recepció als nens i nenes se celebra (a Tremp, però també a altres poblacions), perquè hi ha persones i entitats que any rere any la gestionen, amb tota la dedicació i el temps que suposa. Vestits, carrosses, vehicles, patges, etc.; en definitiva, una feinada. 

La cavalcada dels Reis d’Orient fa anys que a Tremp l’organitza La Casa del Sol Naixent (La Casa), una entitat juvenil fundada el 1974, sense ànim de lucre. També disposa l’aixecada del Ninot cada 28 de desembre; les colònies i l’esplai a l’estiu i des de l’any 1994 atorga el premi literari Vent de Port. A més, gestiona activitats pels més menuts quan l’ajuntament, altres entitats o fins i tot particulars li encarreguen, sempre sense benefici personal.

La Casa, formada per jovent de Tremp és, des de fa molts anys, lloc de trobada que promou valors com la llibertat ideològica, la promoció del lleure i la cultura. Val la pena entrar ni que sigui breument a la seva web per conèixer els seus principis fundacionals, la filosofia i els seus objectius; els valors que promou i treballa. Resulta evident que atès que molts dels nostres joves marxen de Tremp per estudiar i ja no tornen per viure-hi, només poden formar part activa de La Casa uns pocs anys, però segur que l’esperit de treball compartit i solidari que hi respiren passa a formar part permanent de la seva manera de ser.

Avui, un cop acabades les festes nadalenques, és el moment adient per valorar la tasca que La Casa del Sol Naixent i tantes entitats de la societat civil que al nostre país realitzen de forma desinteressada per promoure el lleure juvenil, i mantenir activa i mobilitzada la nostra societat. 

Però el que resulta clar i evident és que aquestes entitats juvenils necessiten el nostre suport, per descomptat el de les administracions públiques en forma d’ajut o subvencions, però també els dels ciutadans a títol individual. Perquè al cap i a la fi, si ells no organitzessin la cavalcada de Reis, qui ho faria? 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Militant de Junts, és el responsable de política municipal del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i candidat a l’alcaldia de Tremp.
Més articles de l'autor
15/06/2023

Les PAU

12/04/2023

Omplim Tremp de color

15/03/2023

La gent gran compta

14/02/2023

L'Escola de Música de Tremp

16/01/2023

Què vol el Pirineu

15/12/2022

El nostre temps

15/11/2022

El món al revés

14/10/2022

El cap sota l'ala

14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

Participació