Dissabte, 20 d'abril de 2024
El Pallars opina

Sí, podem

«Els pallaresos hem de ser conscients de la nostra força com a poble però, sobretot, cal posar-la a treballar»

Quim Delgado BerenguéPallars | 13 de desembre de 2021 a les 11:42
Sí, podem (Yes we can) va ser l’eslògan del president dels Estats Units, Barack Obama, en la campanya de les primàries del 2008. En català són només dues paraules però juntes expressen positivitat i força. D’una banda significa capacitats o habilitats, i de l’altra voluntat i determinació per usar aquestes habilitats amb una finalitat determinada.

La paraula “nosaltres" (we, en anglès) no es refereix als polítics ni als funcionaris ni a l’Estat. “Nosaltres” som el poble, la ciutadania, la societat. Per tant, Sí, podem significa que el poble té les capacitats, les habilitats i la voluntat i determinació d’aconseguir allò que es proposa. 

Els pallaresos, els pirinencs i els catalans, quan volem, podem, i així s’ha demostrat al llarg del anys, i sens dubte continuarem determinats per aconseguir el millor pel nostre poble. Vegem-ne uns quants exemples. 

1) L’1 d’octubre del 2017, bona part dels pallaresos es van autodeterminar votant en referèndum, i ho van fer més enllà de la voluntat dels polítics. El poble vam demostrar que quan tenim un objectiu comú podem aconseguir allò que tot un estat com l’espanyol, amb els seus serveis d’intel·ligència i forces i cossos de seguretat i la seva repressió, no va ser capaç d’impedir. 

2) És cert que tenim un problema greu amb el català. Si ens refiem de les lleis per salvar la nostra llengua fracassarem. Un idioma potser s’aprèn perquè la normativa d’ensenyament hi obliga, però el seu ús quotidià serà el que les persones vulguin. Algú s’imagina que un govern aprovi una llei que obligui a parlar un percentatge en català o en castellà dins les nostres llars?

Però nosaltres Sí, podem. Podem no canviar de llengua de primeres, podem oferir-nos com a parella lingüística dels nouvinguts que desitgen aprendre el nostre idioma, podem anar tots plegats el dissabte dia 18 de desembre a la manifestació de Barcelona convocada per Som Escola. Les possibilitats d’afavorir el català són infinites.

3) Els pirinencs podem decidir per nosaltres mateixos si volem o no els Jocs Olímpics; si ens convé o no el projecte que se'ns proposi; volem dir-hi la nostra i finalment decidir. Tenim capacitat per prendre una decisió, més enllà de les opinions legitimes de personatges mediàtics. Els pirinencs i pirinenques sabem quin és el projecte de futur que ens pot engrescar. Ningú ha de decidir per nosaltres.

4) Els pallaresos i pallareses, i em refereixo als habitants dels dos Pallars, si anem a la una tenim els coneixements, la força i la determinació per crear les condicions que ajudin a capgirar el despoblament que patim. Els pallaresos som pocs en un territori molt extens. Si anem cadascú a la nostra aconseguirem petites coses, però si anem units podem assolir fites importants. Reflexionem sobre allò que suposadament en separa; descobrirem que possiblement és no res. 

Siguem conscients de la nostra força com a poble però, sobretot, posem-la a treballar.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Militant de Junts, és el responsable de política municipal del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i candidat a l’alcaldia de Tremp.
Més articles de l'autor
15/06/2023

Les PAU

12/04/2023

Omplim Tremp de color

15/03/2023

La gent gran compta

14/02/2023

L'Escola de Música de Tremp

16/01/2023

Què vol el Pirineu

15/12/2022

El nostre temps

15/11/2022

El món al revés

14/10/2022

El cap sota l'ala

14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

Participació