Dilluns, 6 de maig de 2024

El comissionista internacional

«La impunitat que rodeja la monarquia és la que ha permès bastir un ecosistema corrupte que dessagna l’Estat i els seus ciutadans, de les comissions del rei al preu de la llum»

Germà Capdevila 5 de setembre de 2021 a les 20:14
Segons la Fiscalia del Tribunal Suprem, Joan Carles de Borbó va crear la seva fortuna mitjançant "comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva tasca d'intermediari en negocis empresarials internacionals". L’aconseguidor de tota la vida.

"Em prenc la llibertat, amb tot el respecte, de sotmetre a la teva generosa consideració la possibilitat de concedir 10 milions de dòlars com a contribució personal per a l’enfortiment de la monarquia espanyola", escrivia Joan Carles al sàtrapa iraní Reza Pahlavi. Va ser una de les primeres accions del comissionista internacional.

La corrupció de la monarquia espanyola, exemplificada en la figura del rei emèrit, és el secret de n’Ametller, que el sap un de cada carrer. La putrefacció ha arribat a uns nivells tan insostenibles que el mateix sistema ha iniciat un procés de detonació controlada, una depuració que voldrien limitada a la figura de Joan Carles, malgrat que l’actual rei figura en les societats offshore com a beneficiari directe dels beneficis del comissionista internacional

En realitat, la figura de Joan Carles com a “comissionista internacional” és la punta de l’iceberg d’un sistema dissenyat per a l’extracció i l’enriquiment de la casta dominant consolidada durant el franquisme, que va continuar després de mutar la pell com una serp.

Si a la situació d’impunitat que envolta la monarquia hi sumem la connivència dels poders fàctics de l’Estat –recordem que PP i PSOE bloquegen al Congrés qualsevol intent d’investigar els borbons– el resultat és un sistema corrupte que ha servit per construir els oligopolis que dessagnen l’Estat i els seus ciutadans.

Concessionàries que multipliquen per desenes els diners invertits, bancs que reben desenes de milers de milions a fons perdut, i –el cas més recent– energètiques que actuen com un càrtel per augmentar el drenatge de recursos cap a les seves butxaques. Només tres exemples del sistema bastit durant la Transició sota la batuta del comissionista internacional.

El que veurem en els pròxims mesos o anys és una farsa que concentrarà tota la responsabilitat en Juan Carlos, com si la resta de la cort –monarca actual inclòs– no sabés res o no fos part del sistema corrupte. Serà un nou canvi de pell d’una serp que continuarà sagnant els recursos de l’estat i la renda dels seus ciutadans. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació