Dimarts, 30 d'abril de 2024
fil directe

Per molts anys, Òmnium Cultural

«El franquisme va escorcollar la seu i perseguir l’entitat. La democràcia també. Òmnium Cultural era necessària aleshores i és necessària avui»

Germà Capdevila 11 de juliol de 2021 a les 20:00
Òmnium Cultural és una de les organitzacions no governamentals més grans d’Europa –potser la més gran– amb més de 180.000 membres actius que paguen quota per al sosteniment de les activitats. La missió de promoure i defensar la llengua, la cultura i les llibertats de Catalunya és avui més vigent que mai.

Durant els seus 60 anys de vida, l’entitat ha passat per moments de persecució, clandestinitat i expansió, amb un capacitat formidable per entendre l’evolució social i política del país i adaptar les seves accions i estratègies, sense abandonar els objectius fundacionals. El suport de l’entitat a la independència n’és una bona mostra, un cop constatat que només un estat propi podrà garantir la supervivència i continuïtat de la llengua, la cultura i la personalitat de Catalunya.

En 1963, la seu d’Òmnium va ser escorcollada per ordre de les autoritats de l’estat. En 2018, la seu d’Òmnium va ser escorcollada per ordre de la justícia espanyola. Amb el franquisme o amb la democràcia de baixa intensitat actual, el nacionalisme espanyol continua la seva croada contra tot el que veu com una amenaça a l’Espanya uniforme de matriu castellana.

La feina impecable d’Òmnium Cultura posa davant el mirall l’Estat espanyol. La imatge que torna el mirall és la descrita pel Consell d’Europa. Jordi Cuixart és l’únic líder d’una organització no governamental de l’Europa occidental represaliat i condemnat per les seves activitats pacífiques. Nombroses instàncies intenacionals, incloent-hi Amnistia Internacional, l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans i l’Organització Mundial contra la Tortura han censurat l’Estat espanyol per la repressió al president d’Òmnium Cultural.

Els 60 anys d’Ómnium Cultural ens recorden que els motius que van moure cinc patriotes a fundar-la continuen plenament vigents, i exigeixen més compromís que mai. Òmnium ens recorda que no hem de queixar-nos i esperar que les coses canviïn, sinó que les hem de canviar nosaltres. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació