Dimarts, 30 d'abril de 2024
fil directe

«No parleu català»

«Les paraules de Casado no són fruit de la ignorància, sinó d’una acció política premeditada destinada a la fragmentació i degradació del català»

Germà Capdevila 25 de juliol de 2021 a les 20:00
Pablo Casado, que té moltes possibilitats d’entrar a la Moncloa de la mà de Santiago Abascal d’aqui a dos anys, ha explicat als ciutadans de les Illes Balears que “no parleu català, sinó que parleu mallorquí, parleu menorquí, parleu eivissenc i parleu formenterenc”. Per arrodonir la fal·làcia, va afegir que “les Balears són part de no sé quins Països Catalans”.

És una insídia que faria riure, i no fos perquè la mentida ha acabant fent forat a còpia de repetir-la fins la sacietat. No són pocs els catalanoparlants de les Balears o el País Valencià que neguen que la llengua que gasten sigui català. En el cas valencià, fins. i tot alguns s’han inventat un origen àrab anterior a la llengua catalana.

El ridícul es fa monumental si recordem que els que afirmen que el que es parla a les Illes Balears i al País Valencià no és català, són els mateixos que treuen pit del fet que el castellà és parla a gran part del continent americà, sense aplicar a la seva llengua imperial el criteri que fragmenta el català.

És graciós i és rídícul, però és molt preocupant que la voluntat d’anihilació de la llengua i la cultura catalanes es mantingui incòlume en ple segle XXI. El futur del català és dubtós dins d’un estat que vol la seva desaparició. Si sumem les dificultats demogràfiques i el panorama negre en l’àmbit de les noves plataformes de generació de continguts, tenim mala peça al teler.

Ens cal renovar el compromís explícit per la llengua en tots els àmbits. Ja sigui denunciant i combatent les declaracions i accions de gent com Casado, sinó també apostant i invertint en continguts en català des de l’administració, mantenint la llengua en converses amb interlocutors que entenen el català però prefereixen no parlar-lo, exigint el català en les relacions amb botigues, empreses, entitats i govern. Vam salvar la llengua durant la llarga nit del franquisme. Hem de tornar a fer-ho, entre tots.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació