Diumenge, 19 de maig de 2024
fil directe

La Inquisició de Comptes

«L'actuació medieval de l'Estat en la confiscació de béns dels dissidents polítics és un entrebanc insalvable que dificultarà l'inici de les negociacions al setembre entre els governs català i espanyol»

Germà Capdevila 1 de juliol de 2021 a les 20:00
Francisco Maldonado va ser un metge d'origen judeoportuguès que va néixer al nord del que ara és Argentina en 1592. Era un intel·lectual destacat, amb una àmplia biblioteca –fet inusual a l'època– i maridat amb una dama de l'elit colonial de la ciutat de Tucumán.

Un dia la Inquisició va acusar-lo de practicar la religió jueva d'amagat. Va ser detingut i processat. Se li va imposar l'obligació de vestir la gramalleta de per vida per mostrar a tothom la seva culpabilitat. Tots els seus béns van ser confiscats i subhastats "per sufragar les despeses de la investigació i el judici.

Sortosament, la societat va evolucionar en els segles posteriors, i la persecució per les conviccions polítiques o religioses va anar desapareixent de les democràcies consolidades. Fins i tot es va abolir la presó per deutes i es va prohibir la confiscació de béns. A totes les democràcies consolidades? 

En un racó del sud d'Europa, hi ha un estat que es resisteix a superar la idea medieval de poder, de justícia i de llibertats. En ple segle XXI, la persecució de la dissidència a Espanya inclou la confiscació de béns sense sentència judicial i sense possibilitat de defensa efectiva.

Els Maldonado d'avui a Catalunya veuen embargats els seus béns només amb una disposició d'un organisme administratiu. Només han tingut tres hores per estudiar centenars de folis i esgrimir una defensa impossible. Les resolucions del Tribunal de Comptes són tan kafkianes que inclouen traslladar l'embargament a la filla d'una acusada morta. Fins i tot Kim Jong-un aixecaria les celles si ho sabés.

La taula de negociació es reunirà al setembre, però les feines preliminars i preparatòries començaran de seguida. L'acció repressiva de l'Estat a través del Tribunal de Comptes és un entrebanc insalvable per a la negociació. En qualsevol procés similar de resolució de conflictes polítics a través de la negociació, el cessament d'hostilitats és una condició prèvia i indispensable. L'Estat ha de cessar la repressió abans d'iniciar la negociació, o la farà impossible.

PD: El metge Maldonado, sis anys després de la primera acusació, va ser cremat a la foguera en un acte de fe a Lima, en 1639. La seva història va ser magníficament narrada en 1991 per l'escriptor Marcos Aguinis en la seva novel·la La gesta del marrano.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació