Diumenge, 19 de maig de 2024

El monstre desperta a la plaça de Colón

«És inevitable que un escenari de negociació enervi els que havien fiat la resposta a la crisi territorial al martell implacable de la Justícia, una justícia de matriu franquista»

Germà Capdevila 13 de juny de 2021 a les 20:00
L’Espanya més negra mostra les orelles davant la possibilitat d’obrir negociacions amb Catalunya per resoldre el conflicte territorial. Els indults són l’excusa, però el que realment desperta el monstre és l’acceptació de Catalunya com a subjecte polític i el reconeixement de la naturalesa política del problema.

Que els presos polítics catalans surtin al carrer indultats enfurisma una part substancial d’Espanya. Els partits convocants de la manifestació de la plaça Colón de Madrid van obtenir a Catalunya amb prou feines un 17% del vots, però gairebé el 60% a les darreres eleccions madrilenyes i gairebé un 45% a les espanyoles. Si hi sumem la part més rància del PSOE (que no és pas marginal) entendrem que una immensa majoria d’espanyols són favorables a les tesis defensades per Casado, Abascal i Arrimades.

El govern de Catalunya, sustentat per una àmplia majoria parlamentària, ha optat per explorar un cop més al via del diàleg, una via que porta intentat una vegada i una altra des de 2010, i que no va abandonar ni en els moments més àlgids d’octubre de 2017. La conjuntura política espanyola ha obert una escletxa que l’independentisme ha acordat explorar. 

És inevitable que un escenari de negociació enervi els que havien fiat la resposta a la crisi territorial al martell implacable de la Justícia. Una Justícia de matriu franquista que considera l’apologia del feixisme llibertat d’expressió però que encausa un regidor per enganxar un llacet groc al vidre de la finestra del seu despatx. Totes dues coses són inversemblants a Europa però ben reals a Espanya.

Els indults –i una eventual reforma del Codi Penal– és una esmena explícita a la recepta aplicada fins avui per la dreta, des del govern i des de la Justícia, aplaudida i compartida per l’esquerra monàrquica. A ulls d’Europa i del món, els indults són el reconeixement de la desproporció i l’arbitrarietat de les penes, quelcom que ja han fet palès organismes de les Nacions Unides i el Consell d’Europa, entre d’altres. Per això el monstre s’aixeca i crida a la plaça de Colón.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació