Dimarts, 7 de maig de 2024
fil directe

Més enllà de l'ampliació del Prat

«El projecte de l'aeroport ha de transcórrer amb serietat i ha de ser un bon motiu per debatre a fons -ara sí- sobre el model de creixement»

Pep Martí i Vallverdú 1 de juny de 2021 a les 21:18
Aquest dimecres, un gran acte impulsat per les principals entitats econòmiques aplegarà a la seu d'Esade la reivindicació de l'ampliació de l'aeroport del Prat. El projecte ha assolit un ampli suport empresarial i no es pot desconèixer l'abast d'una obra que pretén respondre al dèficit d'infraestructures a Catalunya, que es porta denunciant des de fa anys des d'àmbits ben diversos de la societat civil. Al Govern, el president Pere Aragonès ha anunciat la formació d'una comissió formada per totes les administracions, Aena, els agents socials, els ajuntaments de Barcelona, el Prat i els municipis vinculats als aeroports de Reus i Girona. L'objectiu és consensuar un acord que respongui a les necessitats econòmiques i, alhora, preservi les exigències de l'emergència climàtica.

El projecte aeroportuari és de gran complexitat i s'hi han posicionat en contra des de l'alcaldessa Ada Colau a entitats com la Plataforma Zeroport. Es dona el cas que s'ha escenificat aquí una diferència de criteri clara dins dels dos socis de govern al consistori barceloní, amb uns comuns crítics amb el projecte i, el PSC, a favor. 

La necessitat d'afrontar els reptes mediambientals en un territori que, d'ampliar-se, trepitjaria els espais de la Xarxa Natura 2000, ha estat també subratllada pels mateixos dirigents empresarials que defensen el projecte. De l'altra banda, hi ha en joc una inversió de 1.700 milions d'euros en una infraestructura que ara representa el 7% del PIB, i que tindria implicacions directes en l'ocupació. Les urgències de la recuperació econòmica surten al pas i exigeixen mesures ambicioses. 

El projecte sobre l'ampliació del Prat té moltes implicacions i no té a veure només amb les controvèrsies entorn el turisme i la massificació, sinó també amb la connectivitat a llarga distància. Un aspecte aquest que ha de ser tingut en compte si es vol aconseguir una major atracció d'activitat empresarial, amb el que implica de més valor afegit a l'economia. 

Però més enllà de l'ampliació de l'aeroport, i la seva connectivitat amb el port de Barcelona, reivindicacions històriques de la societat catalana, batega un tema de fons sobre el model econòmic que ha de ser atès. El debat sobre el Prat ha de transcórrer amb serietat i ha de ser un bon motiu per debatre a fons -ara sí- sobre el model de creixement. Totes les veus han de ser convidades a expressar-se i fer-ho amb respecte, evitant demagògies fàcils d'uns i altres. 

Disposem de bones anàlisis sobre les infraestructures que ens calen i el model econòmic, del Germà Bel de Espanya, capital París al Miquel Puig de Sortir del laberint. Recentment, el periodista Ramon Aymerich, a La fàbrica de turistes, ha posat el focus en la necessitat de replantejar un creixement massa obsedit en el turisme, que si es converteix pràcticament en un monocultiu crea a la llarga poc valor afegit. Les decisions que s'adoptin per les administracions fora bo que tinguessin un impacte a llarg termini, més enllà de les urgències d'una recuperació que ha de servir perquè el país generi estructures sòlides. El projecte d'ampliació del Prat s'ha d'inserir en aquest debat de país. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Soc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M'agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. He estat membre de les juntes directives d'Amics de la Unesco de Barcelona i de l'Ateneu Barcelonès. Ubicat en l'esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
Més articles de l'autor
28/09/2021

El fantasma de Via Laietana

21/09/2021

El català, cosa de tots?

07/09/2021

Novell i el dimoni de debò

31/08/2021

Empatia social, impotència política

24/08/2021

Toc de queda a cegues

18/08/2021

Restriccions i botellots

21/07/2021

La manca de previsió de l'independentisme

13/07/2021

Pandèmia i responsabilitat

06/07/2021

Que uns represaliats no amaguin els altres

29/06/2021

Reconèixer (de debò) l'altre

Participació