Diumenge, 19 de maig de 2024
fil directe

La resiliència catalana

«Entre abatuts i preocupats, els artífexs de la solució repressiva al problema català veuen com el moviment entoma els cops i torna a aixecar-se»

Germà Capdevila 23 de maig de 2021 a les 20:00
Com en aquelles pel·lícules de boxa on el protagonista rep una pallissa assalt rere assalt, però s'aixeca una vegada i una altra fins que un uppercut inesperat agafa l'oponent amb la guàrdia baixa i el tomba, l'independentisme ha tornat a aixecar-se de la lona quan l'àrbitre ja comptava 9 i la campana estava a punt de sonar.

Gràcies al pacte in extremis de l'independentisme, ERC torna a ocupar la presidència de la Generalitat de Catalunya. Malgrat les dificultats que ha hagut de superar i les que haurà d'afrontar des d'ara mateix, Pere Aragonès comença amb el comptador a zero i té a les mans una magnífica oportunitat de consolidar el camí cap a la república amb una bona gestió.

La imatge d'un nou president republicà i independentista investit al Parlament resulta tremendament irritant i frustrant pels artífexs de la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya per la via de la repressió, la intimidació i l'asfíxia. Cop rere cop, el moviment s'aixeca i continua caminant. 

Eleccions imposades, empresonaments, exilis, confiscació de béns, persecució judicial i policial de la dissidència. Són les eines a les quals l'Estat espanyol –amb el PP o amb el PSOE-Podemos– continua fiant la solució del conflicte. Però cada com que el cop sembla definitiu, la majoria dels catalans tornen a deixar clar que volen la independència. 

Amb moltes dificultats, divisions i baralles, l'independentisme continua viu. Fins i tot quan ja semblava impossible, ha tornat a assolir un acord de mínims per tirar endavant. Si molts independentistes se senten decebuts amb com han anat les coses, imagineu-vos com ho viuen aquells que han donat per morta i enterrada la causa de la independència en 2015, en 2017 i en 2021. Els que han enviat la policia a reprimir, els jutges a empresonar i confiscar béns, els partits unionistes a conquerir les institucions catalanes amb tots els recursos econòmics i mediàtics necessaris. La frustració és enorme.

És probable que l'Estat continuï instal·lat en la negativa a encarar una solució política al conflicte Catalunya-Espanya, però la resiliència d'un independentisme que no claudica i que cada vegada suma més suport electoral pot acabar per soscavar una posició que semblarà inalterable fins que deixi de ser-ho.

Comença una nova etapa marcada pel lideratge del nou president Aragonès, que ha deixat ben clares les prioritats i accions que marcaran l'agenda a partir d'aquesta mateixa setmana. Junts haurà de consolidar el seu espai polític amb una gestió eficient i coordinada. El matrimoni de conveniència continuarà amb dinàmiques que aquí ens esveren però que no s'allunyen gaire de qualsevol govern de coalició europeu. 

De moment, l'independentisme continua rebent cops assalt rere assalt, i tanmateix s'aixeca i torna a la cantonada després de cada campanada. L'escena final de l'uppercut inesperat encara no s'endevina, però en les bones pel·lícules, arriba quan menys te l'esperes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació