Dimarts, 24 de juny de 2025

Artesania de proximitat

«Tornem a prestar atenció al que passa al costat de casa. I veiem que tenim artesans de tot tipus que s'encarreguen de fer productes d'una excel·lent qualitat»

Eva Múrcia 22 d'octubre de 2015 a les 17:09
El passat cap de setmana va tenir lloc la Fira de Sant Ermengol a la Seu d'Urgell, coneguda especialment per la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Dins d'aquesta fira hi trobàvem 44 artesans formatgers dels Pirineus, provinents de Catalunya, Aragó, el País Basc, Navarra i França. D'entre tots ells, vaig parar especial atenció a les tres formatgeries que provenien del Pallars. Casa Mateu de Surp i Tros de Sort les quals venien del Pallars Sobirà i la formatgeria Vilavella que arribava a la Seu des de Basturs al Pallars Jussà.

Aquestes formatgeries van fer molt bon paper a la Fira, atès que dues d'elles van ser guardonades. Casa Mateu va guanyar el primer premi de formatge d’ovella segons el jurat, però també es va emportar el premi popular. És a dir, Casa Mateu va enamorar tant els experts com al públic. Pel que fa Vilavella va quedar segon en la categoria de formatge blau, pel Blau de Vilavella. Tros de Sort per la seva banda, malgrat que enguany no es va emportar cap premi, presentava una novetat: el Costa Negre fumat el qual es va vendre bastant. Aquests no eren els únics productes originaris del Pallars, sinó que acompanyant als formatges també podíem trobar els Vins Batlliu de Sort i la cervesa artesana CTretze de la Pobla de Segur.


Tots ells, per això, paraven atenció a la gran afluència de gent que any rere any omple aquesta fira. I durant aquests darrers anys encara més. I això no és un fet únic i aïllat, aquestes fires artesanes cada cop tenen més seguidors. Més gent i de qualsevol edat. Sembla que tornem una mica al passat. Van passar aquells anys on semblava que se'ns menjava la globalització: calia anar a buscar productes ben exòtics de l'altra punta del món. Però ara sembla que hi ha una petita regressió. Tornem a prestar atenció al que passa al costat de casa. I veiem que tenim artesans de tot tipus que s'encarreguen de fer productes d'una excel·lent qualitat. I això també desperta la curiositat de la gent, convertint els artesans, amb formadors i informadors sobre com són i com creen els seus productes, generant possiblement, més artesans.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Eva Múrcia
Urgellenca, pirinenca i catalana. Visc els dies a cavall entre la Seu d’Urgell i Lleida. Estic enamorada del Pirineu i tot el que l’envolta. Sóc un intent de comunicadora i periodista, tot i que espero en un futur pròxim poder treure la paraula intent. M’encanta escriure sobre qualsevol aspecte i de qualsevol manera: l’important és estar connectada a les notícies. Investigar-les, escriure-les i viure-les. Sóc una ferma defensora de la cultura en tots els seus sentits. Twitter: @emurciasoler
Més articles de l'autor
22/10/2015

Artesania de proximitat

22/09/2015

La gran crisi dels refugiats

25/08/2015

L'aprenentatge del turista

22/07/2015

Molt més que música

25/06/2015

Generant oportunitats

20/05/2015

Estones compartides entre somriures

20/04/2015

La unió fa la força

21/03/2015

Pobles de cap de setmana

20/02/2015

El seu passat pot ser el nostre futur

Participació