Divendres, 26 d'abril de 2024

​Serret reconeix falta de mitjans per respondre a la demanda de cremes controlades

La consellera d'Agricultura s'ha compromès a finalitzar les obres del regadiu de la Conca de Tremp

ACN / Jordi Ubach 12 de març de 2016 a les 11:28

Meritxell Serret ha visitat Sort aquest divendres. Foto: ACN


La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, de visita al Pallars, ha reconegut aquest divendres la falta de mitjans per donar resposta a tota la demanda de cremes controlades de les comarques de muntanya. L'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà són les comarques on les peticions de cremes controlades està molt per sobre de les que es poden absorbir el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF).

Serret ha manifestat a Sort que amb les cremes controlades es fa prevenció d'incendis forestals i es dóna suport a la ramaderia de muntanya. Per això, ha afegit que des del Departament d'Agricultura es buscaran les fórmules per donar sortida a aquesta necessitat del territori. Des de l'any 2014 Agricultura ha realitzat 78 cremes controlades de vegetació pel manteniment i millora de pastures en 1.200 hectàrees.

La consellera havia d'assistir a una crema controlada a Pujalt que s'ha hagut de suspendre a darrera hora pel vent. Serret ha explicat que el Departament d'Agricultura també fa prevenció d'incendis a l'hivern i ha afegit que aquestes cremes es fan a sol·licitud dels ramaders. En aquest sentit, Serret ha explicat que "el Departament està al costat dels ramaders per acompanyar-los en les seves activitats".

Per poder donar resposta a totes les sol·licituds que es demanen el cap de secció de Prevenció d'Incendis del Departament d'Agricultura, José Àngel Tarés, ha explicat que s'hauria de millorar la coordinació de les administracions i apostar per accions unificades. La implicació de tots els sectors, entre ells el ramader, és clau per millorar, ha dit Tarés.

El programa de cremes controlades de pastures a les comarques de muntanya es va iniciar l'any 1993 i ha estat una mesura per reduir pràcticament a zero els incendis forestals d'alta muntanya a causa de l'activitat ramadera de regeneració de pastures. Històricament les cremes de recuperació de pastures a alta muntanya havia estat la casuística més important d'incendis en aquestes zones.

Aquestes cremes s'executen durant els primers mesos de l'any en espais i terrenys forestals de Catalunya. L'objectiu de les cremes controlades de vegetació és mantenir i millorar amb foc la coberta vegetal, afavorint un herbatge més tendre i fresc i el pas dels animals, tant domèstics com cinegètics.

Visita a l'Ajuntament de Tremp

La consellera d'Agricultura ha aprofitat la seva estada al Pallars per reunir-se a la tarda a l'Ajuntament de Tremp amb els membres del consistori en una visita institucional. Durant la reunió, que va durar una hora i mitja, es van tractar diversos temes com el projecte Geoparc. L'equip de Govern va exposar a Serret tots els detalls del projecte i el seu estat actual.
 

Serret va visitar l'Ajuntament de Tremp. Foto: Ajuntament de Tremp


Durant la reunió, l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, va fer extensiu a la consellera la necessitat d'acabar les obres del regadiu de la Conca de Tremp i que aquestes esdevinguin una de les prioritats en els pressupostos del nou Govern. La consellera es va comprometre amb l'alcalde a aconseguir aquesta partida, d'aproximadament uns 300.000 euros, i a donar prioritat a la finalització de les obres.

Els regants de la Conca de Tremp han fet arribar la mateixa reivindicació al director general de Desenvolupament Rural, Oriol Ansón, en una trobada realitzada aquesta mateixa setmana. Les obres, que es troben en la seva primera fase, estan paralitzades des del mes de juny de l'any passat, quan van quedar pendents de soterrar uns 180 metres de tubs en el tram final del regadiu. 

En un altre ordre de coses, Ubach va demanar la creació d'una plaça d'enginyer de forest a la comarca que vetlli per la gestió forestal dels boscos. Segons Ubach, "el Pallars Jussà és una de les comarques de referència en gestió forestal a Catalunya", un camp que es vol seguir treballant des del consistori. Un altre dels temes que es va tractar és la dotació de personal a les reserves de caça, concretament a la de Boumort.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació