Divendres, 3 de maig de 2024
cel fosc

Inclouen 16 municipis del Pallars en dos noves àrees protegides de contaminació lumínica

La zona protegida dels parcs de l’Alt Pirineu i d’Aigüestortes es converteix en la més gran del país, per damunt de la del Montsec

Pallars Digital Pallars | 22 d'abril de 2024 a les 10:53
Les dos noves àrees protegides de contaminació lumínica sumen 2.088 km² | Acció Climàtica
La Generalitat ha inclòs 16 municipis del Pallars en dos àrees de protecció contra la contaminació lumínica i com a punts de referència de qualitat del cel nocturn. Es tracta de noves ones protegides que sumen un total de 2.088 quilòmetres quadrats.

Per una banda, han entrat a la zona del Parc Natural de l'Alt Pirineu els municipis de Sort, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Soriguera, Rialp, Llavorsí, Tírvia, Vall de Cardós, Esterri de Cardós, Lladorre, Alins, Farrera i Baix Pallars, així com també les Valls de Valira (l'Alt Urgell).

Mentrestant, la Torre de Capdella, Espot i novament Sort, la Guingueta, Esterri d'Àneu i Alt Àneu també han passat a formar part de la zona de protecció del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, juntament amb la Vall de Boí i Vilaller (l'Alta Ribagorça). Aquest passat divendres, a Llavorsí, s'han entregat els certificats acreditatius als representants dels ajuntaments que participen en el projecte.
 
Així, Catalunya compta amb quatre punts de referència de qualitat del cel nocturn. A més del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Parc Nacional d'Aigüestortes, amb la zona més gran del país protegida, hi ha, des de l'any 2013, l'Observatori Astronòmic del Montsec, amb una superfície de 2.034 km², i, des de l'any 2018, el Parc de la Serra de Montsant, amb un total de 32 municipis implicats i una superfície protegida de 736 km².
 
La resolució determina les característiques específiques que han de complir les instal·lacions d’enllumenat situades en el punt de referència i la seva àrea d’influència per garantir que l’impacte ambiental, l’afectació als ecosistemes i la dispersió de la llum estiguin dintre d’uns paràmetres mínims.

En concret, en zones d’especial protecció, l’enllumenat exterior que es pot instal·lar ha de ser aquell que garanteixi tres criteris bàsics: el to de la llum ha de ser carabassa; el flux de llum ha d’anar cap a baix, tot evitant enviar llum al cel o a zones on cal preservar la foscor, i cal disposar de sistemes de telegestió o regulació del llum per ajustar-lo, o fins i tot apagar-lo, on i quan per seguretat la llum no calgui.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació