Diumenge, 19 de maig de 2024
arqueologia

Gavet de la Conca celebra una jornada cultural al conjunt del Castelló Sobirà de Sant Gervàs

Durant la trobada s’han presentat les obres de restauració dirigides per Anna Ibarz i amb la presència també dels arqueòlegs Jordi Vallverdú i Marta Sancho

Pallars Digital Gavet de la Conca | 6 de maig de 2024 a les 14:56
Visita guiada al Castelló Sobirà | Ajuntament de Gavet de la Conca
Més de 100 persones han assistit aquest dissabte a una jornada cultural per presentar les obres de restauració al jaciment del Castelló Sobirà de Sant Gervàs, al municipi de Gavet de la Conca. Els treballs estan dirigits per Anna Ibarz, mentre que l'acte ha comptat amb la presència dels també arqueòlegs Jordi Vallverdú i Marta Sancho, que també han conduït les diferents campanyes al castell i al poblat.

Anna Ibarz va fer èmfasi en els objectius que ha assolit la primera fase de restauració: la consolidació de les estructures existents, així com les que han aflorat en l’excavació del conjunt, la delimitació del bé i l’adequació del conjunt monumental per facilitar-ne l’accés i la visita. L’arquitecta també va assenyalar que aquests són els passos previs per endegar la restauració tant del castell com del poblat en la propera segona fase d’intervenció d’acord amb el Pla Director que s’està redactant. 
 

Imatge aèria del jaciment del Castelló Sobirà de Sant Gervàs. Foto: Ajuntament de Gavet de la Conca

 
Per la seva banda, la doctora Marta Sancho va recalcar la importància de la implicació de les institucions locals per poder portar a terme una actuació com aquesta i la importància del jaciment en el panorama de l'arqueologia medieval catalana per considerar-se el millor model d'incastellamento existent en el nostre país.

Mentrestant, Jordi Vallverdú va fer un recorregut pels llocs on es van fer les excavacions explicant la importància del conjunt arqueològic, que esdevé un molt bon exemple d’assentament conformat per un castell i un nucli de població que es genera al seu redós. Respon a un model d’assentament propi de l’edat mitjana (que arrencaria a mitjan segle XI), i que representa un cas singular pel que fa al seu grau de conservació.
 

Els visitants van poder degustar productes de Gavet de la Conca. Foto: Ajuntament de Gavet de la Conca

 
En acabar, els visitants van poder degustar productes del municipi provinents de Casa Roca, Celler Miquel Roca, Cervesa Oliba i Sodelplana. Amb aquest acte, l’ajuntament pretén mostrar les obres de restauració realitzades i impulsar i donar a conèixer aquest bé protegit. Un dels objectius de cada fase és que un cop finalitzades les actuacions siguin un espai visitable que passi a formar part dels elements turístics del Pallars Jussà.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació