Dijous, 2 de maig de 2024
SANT JORDI 2024

Les principals recomanacions literàries del Pallars per Sant Jordi

Amb motiu de la diada, Pallars Digital recull 15 novetats amb accent pallarès, fet en col·laboració amb la Biblioteca Maria Barbal de Tremp

Tomàs Garcia Espot Pallars | 19 d'abril de 2024 a les 12:06
Diversos llibres exposats en una llibreria de Tremp | TGE
Un any més, i amb motiu de la diada de Sant Jordi, des de Pallars Digital, i en col·laboració amb la Biblioteca Maria Barbal, us portem un recull amb les 15 principals recomanacions literàries pallareses que podreu trobar a les parades i llibreries. Per conèixer totes les novetats, podeu consultar el blog Tarter de Llibres.
 

1. Estrella de l'oest - Maria Dolors Millat

La quarta novel·la de l'escriptora Maria Dolors Millat (Sort, 1953) és un relat de viatges coral i polièdric ple de personatges molt diversos, amb les seves contradiccions i les seves qualitats més humanes. Coneixerem l'Elena, una jove del Pallars que s'enrola com a cambrera en un vaixell per guanyar-se la vida però també la seva autonomia. De la seva mà, descobrirem indrets com Alaska, Minneapolis o Miami, i d'altres més propers com les Illes Balears, la Manxa o Roma.
 

2. Tots els contes - Maria Barbal

La darrera publicació de l'escriptora pallaresa més famosa és un recull de tots els contes escrits per l'autora trempolina, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 2021. Hi són presents tant aquells publicats en volums, com els esparsos en publicacions periòdiques o en antologies temàtiques. En total, 91 relats, dels quals tres són inèdits i que s'ofereixen en primícia: Por de volarEl nen de les baldufes Despertar.
 

3. Érem feres - Oriol Riart

A Érem feres, Oriol Riart recull l'experiència directa dels soldats que van lluitar a la Guerra Civil Espanyola. I ho fa a través de 39 diaris personals i una lectura acurada de les seves impressions, les pors, i també les necessitats i les emocions que els combatents van deixar per escrit. El llibre suposa un testimoni imprescindible per conèixer de primera mà l'horror de la guerra que van haver de viure molts joves.
 

Estrella de l'oest, Tots els contes i Érem feres. Foto: Pallars Digital


4. Tor: Foc encès - Carles Porta

Després de 19 anys de publicar Tor: tretze cases i tres morts, Carles Porta torna amb aquest llibre que recull nous testimonis i documentació al voltant de la mort de Josep Montané "Sansa", el juliol de 1995. A banda d'oferir al lector la possibilitat de posar-se a la pell d'un jurat, l'autor també explica com s'ha creat la nova sèrie sobre la muntanya maleïda que s'estrenarà a TV3.
 
 

5. Menjàvom del que tenívom - Joana Blanch

A través de 19 entrevistes, Joana Blanch vol fer un homenatge que totes aquelles veïnes, mestresses, filles, germanes, mares, padrines i repadrines que han mantingut el foc viu a tots els pobles que es troben entre el Forat de Cardós i el Port de Tavascan, i de Lo Calbo al Pla de Nequa. És una manera d'entendre la vida d'aquelles dones, recuperar el coneixement tradicional i posar en valor la seva saviesa.
 

6. Quan sonava la sirena - Manel Gimeno

El nou llibre de l'historiador Manel Gimeno posa el focus en els bombardejos que l'exèrcit franquista va dur a terme els anys 1937 i 1938 contra les centrals hidroelèctriques del Pallars, en plena Guerra Civil Espanyola. A banda de destacar la seva importància en la societat, Gimeno també presenta els refugis antiaeris que es van haver d'habilitar per protegir-se de les bombes.
 

Tor: Foc Encès, Menjàvom del que tenívom i Quan sonava la sirena. Foto: Pallars Digital


7. Matías Granja: òpera i salnitre - Sisco Farràs

El salassenc Sisco Farràs torna a la palestra amb la biografia d'un pallarès singular: Matías Granja. Natural de Sort i emigrat a Xile, va amassar una important fortuna gràcies a l'extracció i l'exportació del salnitre. Una part important d’aquest capital, heretat per la seva primera dona, Laura Mounier, es va destinar a la construcció del Palau de Marivent de Mallorca, actual residència d’estiu dels reis d’Espanya.
 

8. Orfeó de Tremp (1924-2024) - Joan Castell

Coincidint amb el centenari de l'Orfeó de Tremp, l'incombustible Joan Castell ens relata el recorregut -no sempre fàcil- d'aquesta històrica entitat cultural trempolina. Tot i néixer oficialment l'any 1924, el llibre també fa referència als seus antecedents, que es remunten fins al 1877, any de fundació de la Societat Coral La Lira.
 

9. 120 anys de Caramelles a Salàs de Pallars - Aleix Bonjorn

I continuant en l'àmbit musical i també dels aniversaris, el jove salassenc Aleix Bonjorn recull els 120 anys d'història de les Caramelles de Salàs de Pallars. Un recorregut a través dels documents i les fonts orals d'aquesta entitat, però sobretot gràcies a les fotografies que aquesta tradició ha anat deixant com a testimonis al llarg dels anys.
 

Matías Granja, l'Orfeó de Tremp i les Caramelles de Salàs. Foto: Pallars Digital


10. Tremp, l'època franquista - Laureà Pagarolas, Xavier Tarraubella i Jordi Uriach

Aquest recull d’imatges reflecteix la vida de Tremp i dels trempolins durant les llargues dècades del franquisme, des de l’ocupació de la ciutat el 1938 fins a la mort del dictador el 1975. Un important testimoni gràfic, sovint colpidor, d’una època de contrastos i clarobscurs, de convivència i confrontació entre dos realitats.
 

11. El Pallars, oportunitats de negoci - Ramon Roca

El primer llibre que tracta sobre el món de l’economia i l’empresa en l’actualitat al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà. L'autor fa un recull de 24 empreses molt innovadores i en cadascun d’aquests casos s’explica l’activitat de l’empresa, l’estructura de la seva organització, la seva evolució històrica i, també, es pot trobar un perfil de l’empresari/fundador. 
 

12. Estimat Manel - Josep de Moner

La nova novel·la de Josep de Moner té com a escenari el Pallars, Baqueira i Barcelona, però també d'altres com París, Madrid o Tamariu. L'obra consta de diferents intensitats, emocionals, culturals, psicològiques, professionals, i està protagonitzada per diferents personatges.
 

Tremp, l'època franquista, Estimat Manel i Pallars, oportunitats de negoci.


 

13. Tres petits mons - Jordi Castilló

Una invitació a caminar de forma conscient per la Conca de Tremp; a emocionar-nos de nou amb les petites coses del nostre entorn més proper, des del detall més minúscul fins a l’espai natural més impressionant; a escoltar de nou el batec de l’Univers i de la Vida mentre sentim el seu llenguatge. El procés d’elaboració d’aquest llibre, amb sortides de camp, entrevistes i documentació ha estat una aventura increïble i un descobriment continu.
 

14. Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950) - Ramon Violant i Simorra

El Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950) és una obra inèdita i singular de l'etnògraf pallarès Ramon Violant i Simorra. A banda de comptar amb més de 1.500 paraules d'aquesta indústria, el recull editat per l'historiador Ignasi Ros també conté unes 500 il·lustracions i una trenta de fotografies, algunes de les quals mostren els antics centres terrissers del Pallars.
 

15. El refugiat - Maria Barbal i Àurea López

Aquest conte de l'escriptora trempolina, il·lustrat per Àurea López, és un relat que busca sensibilitzar els més petits sobre les persones que es veuen obligades a abandonar el seu país. Un dia, un esquirol de pelatge castany ha de fugir i saltar d'arbre en arbre fins a arribar a una part desconeguda del bosc, lluny de casa.
 

Tres petits mons; l'obra inèdita de Violant i Simorra i el conte El Refugiat. Foto: Pallars Digital



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació