Dissabte, 14 de desembre de 2024
terrissa

Editen una obra inèdita de Violant i Simorra amb més de 1.500 paraules de la indústria terrissera catalana

Més de 500 il·lustracions i una trentena de fotografies acompanyen el vocabulari tècnic recollit per l'etnògraf pallarès

Pallars Digital Esterri d'Àneu | 7 de febrer de 2024 a les 08:20
L'obra va ser redactada l'any 1950 i guardonada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) | M. Lluvich / ACN
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i Garsineu Edicions han editat Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950), un llibre que incorpora més de 1.500 paraules, unes 500 il·lustracions i una trentena de fotografies. Es tracta d'una obra de l'etnògraf pallarès Ramon Violant i Simorra, inèdita durant més de 70 anys.

El llibre era una obra redactada i acabada l'any 1950, fet i pensat per presentar-lo a un premi de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i guardonada l'any 1951 per l'IEC. El volum inclou les visites que Violant i Simorra va fer a una quarantena de centres terrissers catalans durant 10 anys -on va acabar comprant desenes de peces- com ara a Gerri de la Sal, Salàs de Pallars, Miravet, la Galera, Alacant o València.

L'historiador i editor del llibre, Ignasi Ros, ha explicat que el Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950) és una obra inèdita diferent, perquè era un text acabat, passat a màquina, amb unes il·lustracions precises i reunides en un volum annex, i que havia estat premiat. Segons Ros, la importància del llibre rau en el fet que va ser Violant qui va recollir personalment i sobre el terreny i de boca dels terrissers -entre 1940 i 1950- tota la informació.
 

L'historiador Ignasi Ros, responsable de l'edició del llibre. Foto: M. Lluvich / ACN


L'historiador ha dit que Violant va passar per aquests tallers just en el moment que molts estaven a punt de tancar les portes, i d'aquí la importància de la informació recollida i les fotografies fetes. A Europa, en aquell moment, molts ja havien desaparegut. En aquest sentit, representen un document històric que mostra l'ofici i la indústria terrissera en aquesta dècada. Per a Ros és "un petit tresor" que s'ha posat a l'abast de lectors interessats en llengua o en indústria terrissera.

Pel que fa a les fotografies, són del mateix Violant i Simorra o del fotògraf Claudi Gòmez, que el va acompanyar en alguna de les visites a tallers terrissers. Pel que fa a les il·lustracions de diferents peces de terrissa, són de Ramon Noè.
 

Peces de terrissa dels tallers de Salàs de Pallars i Rialp. Foto: M. Lluvich / ACN

 

Més d'una dècada investigant la terrissa popular catalana

En la trentena de tallers que visita, Violant i Simorra recull vocabulari relacionat amb les peces de terrissa que fabriquen, però també documenta tot el procés de treball des de la preparació a l'enfornat. Ignasi Ros explica que aquest llibre és un exemple de com a través del vocabulari pots acabar entenent com treballaven els terrissers fa 70 anys.
 
La primera visita de recerca i adquisició de peces la va fer a Salàs de Pallars (31 peces) i el Pont de Suert l'agost del 1940 (32 peces). L'any 1943 va visitar Figueres, on va comprar 37 peces per 200 pessetes al forn Barloca de Martí Cortada, de 65 anys. La peça més cara fou un doll per anar a buscar aigua, de 12 litres, per 35 pessetes, i la més barata, per 75 cèntims, un plat de Besalú.

La gran campanya la va realitzar l'any 1944, visitant tallers de VerdúLleidala Selva del Camp, la Bisbal d'EmpordàQuartBlanes, Breda i Sant Julià de Vilatorta. En alguns tallers, com el de Verdú, Violant i Simorra va demanar fer algunes peces antigues que ja no es produïen, com algun càntir. 
 

Un terrissaire de Rialp, l'any 1942. Foto: Claudi Gómez Grau / Arxiu Ramon Violant i Simorra


Els anys 1947 i 1948, les campanyes de Violant es van centrar a Esparraguera, on va visitar el terrisser Benet Badia, i va comprar un centenar de peces i dotzenes de plats a Sant Sadurní d'Anoia. A l'Alt Penedès hi va comprar 79 peces per un import de 200 pessetes, i l'any 1950 va realitzar la campanya final per enllestir el Vocabulari visitant la Galera (Montsià).


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació