Diumenge, 28 d'abril de 2024
protestes

Les protestes de pagesos i ramaders arriben al seu punt àlgid: quines són les seves reclamacions?

A Catalunya hi ha previstes una desena d'accions i al Pallars s’ha organitzat un tall de carretera a Sort a la C-13 i l’N-260

Pallars Digital Sort | 6 de febrer de 2024 a les 08:20
El Pallars viurà la tercera acció de protesta dels pagesos després de les tractorades a Comiols i Tremp | Jordi Peró
Les protestes dels pagesos i ramaders catalans arriben aquest dimarts al seu punt àlgid amb talls i marxes lentes arreu del país. Al Pallars, s'ha organitzat un tall de carretera a Sort a la C-13 i la N-260, que començarà a partir de les 10:30h del matí. En total, en el conjunt del país s'han convocat una desena de talls i tractorades contra la situació límit que viu el sector, després d'un 2023 "colpidor" per la sequera i per l'excés de burocràcia que "ofega" els productors.
 
A banda dels costos de producció desmesurats i els greus efectes de la sequera, una de les gotes que ha fet vessar el got ha sigut l'obligatorietat de presentar un quadern de camp digital. Es tracta d'una exigència de la Unió Europea que el sector considera que el govern espanyol ha "centrifugat" el cost d'aquesta digitalització als productors. En aquest document han de quedar unificats els registres existents d'informació agrària i és indispensable per accedir als ajuts europeus.
 
 
Altres reclamacions del col·lectiu són posar fi als abusos que pateixen els petits productors obligats a vendre per sota de preu de cost, uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània, solucions per als danys de fauna i acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea.

 
La d'avui és la tercera acció de protesta que viuran les comarques pallareses des del passat divendres. La primera marxa lenta va tenir lloc divendres a la C-1412b al seu pas pel Port de Comiols, coincidint amb l'inici del cap de setmana, mentre que la segona va ser diumenge, durant l'operació tornada. En aquesta ocasió, la tractorada va provocar cues de fins a cinc quilòmetres a la C-13 entre la Pobla de Segur i Tremp. Totes dues accions van agafar per sorpresa els conductors.
 
La convocatòria d'aquest dimarts es repetirà a altres punts de l'Estat. A Catalunya, les concentracions estan impulsades per Unió de Pagesos. "El 2023 va ser colpidor i el 2024 no va millor. Els ànims estan molt tocats, l'economia està molt tocada, comencem a veure puntes de sobreendeutament al sector agrari i ramader, es van disparar els costos de producció", ha detallat Josep Carles Vicente, responsable d'Organització d'Unió de Pagesos. L'organització agrària espera que les protestes siguin "molt seguides".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació