Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

Rialp i Espot se sumen al manifest de Salou contra el decret llei sobre habitatges d'ús turístic

El text, firmat per una trentena d'ajuntaments, critica l'impacte econòmic negatiu que la regulació podria tenir sobre les economies locals

Pallars Digital Pallars Sobirà | 20 de desembre de 2023 a les 10:15
Imatge de diversos alcaldes signants del manifest | Ajuntament de Salou
Una trentena de municipis d'arreu de Catalunya -entre els quals Rialp i Espot- s'han adherit al manifest de l'Ajuntament de Salou contra el decret llei sobre habitatges d'ús turístic -o HUT- impulsat pel Govern. El text posa de relleu les inquietuds i crítiques per la norma que se sotmet a votació aquest dimecres al Parlament.

 
El manifest destaca la importància de l'autonomia local i qüestiona el decret per "envair les competències urbanístiques municipals i vulnerar el principi d'igualtat entre municipis i territoris". Els signants destaquen "l'impacte econòmic negatiu" que la regulació podria tenir sobre les economies locals, especialment als municipis turístics, ja que, afirmen, els HUT representen el 39,4% de l'oferta d'allotjament a Catalunya.
 
En el cas de Rialp i Espot, són dels municipis pallaresos amb més habitatges d'ús turístic; en tenen 85 81 respectivament. A més, superen el topall de pisos fixat pel Govern: a Rialp és de 21,5 per cada 100 habitants, mentre que a Espot la mitjana és de 12,6 habitatges per cada 100 habitants.

 
El document també qüestiona la legalitat del decret perquè considera que podria vulnerar el principi d'autonomia municipal i la seguretat jurídica, a més de ser "incompatible" amb la legislació estatal i de la Unió Europea. Els signants del manifest expressen preocupació pel fet que la nova normativa "no resoldrà els problemes d'accés a l'habitatge", sinó que podria "fomentar habitatges buits i l'economia submergida".

Per tot plegat, els municipis afectats demanen la suspensió de l'aplicació del decret fins que s'arribi a un "consens satisfactori". Sol·liciten un procés de consulta més ampli que involucri tots els sectors afectats i que s'explorin alternatives per a una regulació més específica que tingui en compte la diversitat i les particularitats de cada municipi.
 
Alhora, demanen que s'inclogui no només la població empadronada, sinó també la població flotant i vacacional en l'avaluació dels efectes de la regulació sobre els municipis. Aquest enfocament "més inclusiu", diuen, garantiria que les polítiques reflecteixin "millor" les necessitats de la població afectada.

El manifest dels alcaldes coincideix amb un altre promogut per entitats i ens locals del Pirineu on, per contra, demanen regular els pisos turístics i també dona suport al decret llei impulsat pel Govern. A més, reclamen als grups polítics del Parlament que votin a favor de la mesura. Entre els signants hi ha els alcaldes de Tremp i la Pobla de Segur, però també el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà que alhora, però, també és regidor de l'Ajuntament d'Espot.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació