Dissabte, 27 d'abril de 2024
Processionària del pi

3.645 hectàrees de bosc del Jussà reben tractament aeri per controlar la processionària del pi

El percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté estable malgrat la sequera

Pallars Digital Pallars Jussà | 16 de novembre de 2023 a les 10:08
Una avioneta efectuant el tractament de la processionària en boscos catalans | Acció Climàtica
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està acabant d'enllestir la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi. En total, a Catalunya, s'haurà tractat amb avioneta i helicòpter una superfície de 20.000 hectàrees de vuit comarques i 39 municipis. Al Pallars Jussà, en concret, s'han tractat 3.645 hectàrees de boscos.

En el conjunt de Catalunya, enguany s'ha constatat un lleuger augment de la superfície afectada greument per la plaga. Tot i la sequera acumulada i les altes temperatures de l'hivern passat, els tractaments que el departament fa cada tardor es demostren eficaços i han mantingut estable la població de processionària.
 

Hectàrees tractades aquest 2023 a Catalunya. Foto: Acció Climàtica


Així, el percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 15%. Continuen disminuint les afectacions més greus i les que provoquen les molèsties més importants pel que fa a salut, ramaderia, lleure i paisatge. L'any 2016, recordem, les afectacions greus es donaven a gairebé 60.000 hectàrees, mentre que enguany només a 6.655.

La major part dels tractaments, gairebé un 90%, se centren en quatre comarques: el Solsonès (que representa el 26%), el Bages, el Berguedà i el Pallars Jussà, que representa un 18%. A més, es fan tractaments a la Noguera, l'Alt Urgell, el Ripollès i Osona. El Pallars Sobirà en queda exempt. 
 

Un tractament que s'ha de fer a la tardor

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l'àmbit forestal és l'aeri, que s'aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D'acord amb els estudis d'avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, fet que en demostra l'efectivitat.

 

Control biològic

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton. L'objectiu d'aquests tractaments no és erradicar l'organisme, sinó ajudar a controlar-lo naturalment quan hi ha pics poblacionals a fi de contribuir a l'equilibri de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que, a més d'ocasionar perjudicis importants a les economies locals, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.
 

Bossa de processionària del pi en ple tractament. Foto: Acció Climàtica


El producte que s'utilitza és biològic, compatible amb l'agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present que la normativa que regula aquests tipus de tractaments és molt estricta i garanteix que no hi hagi problemes ni per a la població ni per al medi ambient.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació