Dissabte, 27 d'abril de 2024
residus

El Consell del Jussà apuja un 10% la taxa de residus per adaptar-se als requisits europeus

Cada llar haurà de pagar 12,48 euros més l'any per la recollida i tractament d'escombraries

Pallars Digital Tremp | 31 d'octubre de 2023 a les 08:00
La nova llei de residus i l'augment de l'impost ecològic són les principals causes de l'increment de la taxa | CCPJ
El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat aquest dilluns per unanimitat l'increment d'un 10% de la taxa de recollida i tractament d'escombraries, la qual cosa suposarà que cada llar pagarà 12,48 euros més l'any per aquest servei. L'any passat, el consell ja va apujar aquest impost un 11,2%, passant de 112,21 euros l'any a 124,78 euros durant el 2023. Amb aquesta darrera pujada, el rebut ascendirà a 137,26 euros.
 
Segons ha indicat durant la sessió el president de l'ens comarcal, Ramon Jordana, l'encariment d'aquest servei ve motivat per diversos elements. El primer és l'imminent entrada en vigor, l'any 2025, de la nova llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, que adapta una directiva europea.
 
Entre altres coses, la llei impedirà als ens locals encarregats de la recollida i tractament assumir una part del dèficit del servei com s'havia anat fent fins ara i, per tant, la totalitat dels costos s'hauran de repercutir en el rebut. Alhora, penalitzarà aquells ens que no arribin als percentatges de reciclatge establerts.

 
Un altre element a tenir en compte en el rebut de la recollida i gestió de les escombraries és l'impost ecològic o cànon que aplica l'Agència de Residus de Catalunya per tal d'incentivar un comportament més respectuós amb el medi ambient. Actualment, suposa entre el 30 i el 40% del total del rebut.
 
Aquest impost grava el material de rebuig que no es recicla i que per tant es diposita a l'abocador. El cànon s'ha incrementat un 96% en sis anys, passant dels 35,6 euros/tona que entra a l'abocador el 2018 fins als 70 euros/tona previstos per al 2024.

 

Molt camí per recórrer

Segons ha indicat el president del consell, l'única via per frenar aquest increment en el rebut és augmentar la separació i reciclatge dels residus la qual cosa permetria, per una banda, complir amb els compromisos amb Europa i alhora reduir el volum de residus que entren a l'abocador, rebaixant així l'impost ecològic.

També ha reconegut, però, que falta molt camí per recórrer per tal d'ajustar els resultats de la comarca als requisits europeus de reciclatge. De fet, el reciclatge al Pallars Jussà és encara una gran assignatura pendent. Amb el 42% de recollida selectiva, la comarca es troba per sota de la mitjana catalana i molt lluny de l'objectiu del 50% de reciclatge fixat per Europa.

En aquest sentit, el darrer Consell d'Alcaldies del Pallars Jussà va apostar per canviar urgentment el model de recollida i gestió de residus a la comarca. L'actual sistema ha dut a una situació deficitària i, actualment, el porta a porta s'ha evidenciat com una de les alternatives més viables. Les opcions, però, encara s'han d'estudiar i debatre.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació