Divendres, 26 d'abril de 2024
residus

El Consell del Jussà aprova apujar la taxa de residus un 11,2% a causa de l'augment de despeses

L'ens comarcal està estudiant implantar el sistema de recollida porta a porta als principals nuclis de la comarca per tal de reduir els costos de gestió

Redacció Tremp | 8 de novembre de 2022 a les 09:11
Imatge d'un ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà | CCPJ
El Consell Comarcal del Pallars Jussà apujarà la taxa de residus un 11,2%. Aquest fet suposa que el rebut passarà de 112,21 euros a 124,78 euros a partir del 2023. El president comarcal, Josep Maria Mullol, ha justificat aquesta pujada apuntant a l'encariment de diverses despeses, entre les quals hi ha la del servei de recollida, del d'abocador, del gasoil, l'augment del salari dels treballadors, així com del preu del cànon d'entrada de residus.

Concretament, Mullol ha explicat que en el cas del servei de recollida de residus, les despeses han passat de 954.000 euros el 2022, a 1.144.300 euros l'any 2023. Pel que fa a les del servei d'abocador, es preveu que pugin a més d'1.848.000 euros. Respecte als carburants, l'increment ha estat del 35%, mentre que les retribucions de personal suposen el 45% de la taxa.

En aquest sentit, el president ha argumentat que el còmput d'aquests motius han fet impossible realitzar "un augment més baix del que voldríem". Per altra banda, Mullol ha assenyalat que "si no apugéssim la taxa, voldria dir que alguna cosa no estem fent bé. Sortiríem d'una línia de bona gestió", ha declarat.


Per aquest motiu, el president del Consell ha assegurat que l'entitat està estudiant com millorar el sistema de recollida i tractament de residus per tal de reduir costos. L'objectiu, explica Mullol, és que es recicli més i, per tant, entrin menys residus a l'abocador i el cànon sigui més baix
 
Entres les mesures que s'estan contemplant, l'ens té previst iniciar a finals d'any una campanya de foment del reciclatge a partir de vídeos i a través de les xarxes socials. Així mateix, el Consell també està estudiant la implantació del sistema de recollida porta a porta. Una possibilitat, però, que segons Mullol encara s'ha de tractar personalment amb tots els alcaldes de la comarca abans de prendre una decisió.

Ara bé, i tal com ha detallat, el porta a porta es podria aplicar a les principals poblacions del Pallars Jussà, Tremp, la Pobla de Segur, Isona i Conca Dellà, Salàs de Pallars, Talarn i Vilamitjana, atès que es troben a peu de carretera i es troben en la ruta de recollida. Pel que fa a la resta de nuclis, Mullol explica que, almenys en la primera fase, continuarien amb el sistema tradicional.
 
Respecte als inconvenients d'aquest sistema, Mullol ha apuntat que "és molt més car, però més efectiu". En aquest sentit, ha recordat que l'horitzó de la Unió Europea per al reciclatge era arribar al 50% l'any 2020. Actualment, el Pallars Jussà es troba en el 44,65%, mentre que d'altres comarques es troben més a prop de l'objectiu, com per exemple el Pallars Sobirà, on el reciclatge arriba fins al 62%.

Candidatura de Progrés hi vota en contra


L’augment de la taxa de residus, que s’ha aprovat en el darrer ple comarcal, ha comptat amb els vots en contra dels consellers de Candidatura de Progrés, a l’oposició, que ha criticat l’augment continuat de la quota experimentat els darrers anys sense que això hagi repercutit en la millora del servei.

El portaveu del grup socialista, Jaume Catalán, ha lamentat que l’equip de govern no tingui en compte les propostes de millora que la seva formació ha proposat els últims anys, i ha criticat que el perjudicat “sempre acaba sent el ciutadà”.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació