Dissabte, 27 d'abril de 2024
oli

El Molí d'Oli de la Vall de Barcedana celebra la primera Festa de la «suca»

Consisteix en tastar amb pa torrat els primers olis de la temporada i l'objectiu és fer-la cada any per mantenir i donar a conèixer aquesta tradició

Jordi Ubach i Tomàs Garcia Sant Miquel de la Vall | 24 d'octubre de 2023 a les 11:00
Unes quantes dotzenes de persones celebrat la «suca» el passat dissabte a la Vall de Barcedana | Jordi Ubach
Recuperar algunes tradicions és vital per al futur d'una terra. Aquesta és una idea que els socis del Molí d'Oli de la Vall de Barcedana tenen molt clara. Per això, el passat cap de setmana van celebrar la 1a Festa de la suca. Es tracta d'una celebració molt arrelada al Pallars, sobretot en aquesta zona del municipi de Gavet de la Conca, i que s'emmarca dins del procés de producció de l'oli.

La suca consisteix en provar els primers olis que es produeixen al molí sucant-hi pa torrat. El seu responsable, Ivan Caelles, explica que al de la Vall de Barcedana sempre s'ha fet, ja que a l'equipament tenen llar de foc, i hi poden torrar pa. Els olis que es proven són els més intensos, amargs i picants, i és una oportunitat perquè els amics i familiars dels productors puguin fer el primer tast.
 

La «suca» consisteix en provar els primers olis de la temporada sucant-hi pa torrat. Foto: Jordi Ubach

 
"És una tradició que portem a la sang", reivindica Caelles. Alhora, és una manera de "fer-ho públic i compartir-ho amb els diferents productors de la comarca perquè la coneguin", afirma. Després de l'èxit d'aquesta primera edició, que dissabte va reunir unes quantes dotzenes de persones, la idea és fer la suca cada any.

Durant la primera festa de la suca, a més, també es va rendir homenatge a Sergi Arnal, que fins ara era el moliner de l'equipament. Ara bé, no és que hagi marxat, sinó que ha ascendit a una categoria superior, la de mestre d'almàssera. Arnal, doncs, s'encarrega d'adaptar el procés de moltura en funció de les olives que rep per tal de treure'n el màxim d'excel·lència.
 

Sergi Arnal va ser homenatjat durant la festa. Foto: Jordi Ubach

 

Un molí de referència al Pallars i el Pirineu

Des de la seva remodelació l'any 2021, el Molí d'Oli de la Vall de Barcedana s'ha convertit en referent al Pallars i el Pirineu. El motiu és la maquinària amb tecnologia punta italiana que s'hi va instal·lar gràcies a ajuts europeus i a la iniciativa dels productor oleícoles de la zona. Una novetat que fa que tant l'aroma com el gust del fruit quedi retingut en l'oli. Aquest permet, assegura Ivan Caelles, "aconseguir olis més prèmium, i que molts productors vinguin aquí a buscar aquesta qualitat que altres molins no ofereixen".

Precisament, la innovació tecnològica i qualitativa ha ampliat el radi de clients en els darrers anys. Fins ara només provenien del Pallars Jussà, però actualment ja comencen a venir productors del nord de la Noguera, i fins i tot de l'Alt Urgell, Mequinensa o l'Aragó. La majoria, però, continuen sent de la comarca.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació