Dissabte, 27 d'abril de 2024
alta tensió

Els quatre ajuntaments del Jussà afectats per la MAT i el consell comarcal presentaran recursos d'alçada contra la línia

Es tracta del pas previ a un contenciós administratiu per impugnar i demanar la nul·litat de la línia de Forestàlia

Tomàs Garcia Espot Tremp | 20 d'octubre de 2023 a les 13:45
Els quatre alcaldes del Pallars Jussà afectats per la MAT, aquest divendres a Tremp | TGE
Els ajuntaments pallaresos afectats per la MAT, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà i Tremp, presentaran juntament amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà recursos d'alçada contra la línia de molta alta tensió. Així ho han anunciat aquest divendres a Tremp els seus alcaldes, Miquel López, Xavier Badia, Jeannine Abella i Sílvia Romero, des de la capital en una roda de premsa conjunta, coincidint amb l'últim dia en què es podia presentar aquesta mesura.

L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha declarat que la presentació d'aquests recursos ha d'obrir la porta a la via judicial, concretament la del contenciós administratiu. Un fet, apunta, que suposaria dos aspectes: en primer lloc, la "impugnació directa" de la declaració d'impacte ambiental favorable emesa pel govern espanyol; i per l'altra, la demanda de "nul·litat de ple dret del projecte" per un conjunt de factors molt ampli.

 
Romero ha defensat que el projecte de la MAT té unes implicacions socials i d'impacte ambiental molt evidents, així com les al·legacions contràries de centenars de col·lectius i particulars de la comarca, que "no s'han tingut en compte". En aquest sentit, ha afegit que la nul·litat del projecte respondria també al fet de "no haver escoltat les al·legacions de la participació ciutadana".
 

Matís important: una línia de transport i no d'evacuació

Per la seva banda, Jeannine Abella, alcaldessa d'Isona, ha recordat que el projecte de la MAT del Pallars es remunta a l'any 2004, presentat aleshores per Red Eléctrica de España (REE). Després de ser desestimat i aturat durant anys, el 2021 va reactivar-se per part de Forestàlia. En aquest sentit, ha exposat que l'empresa presenta la MAT com una línia d'evacuació, però els alcaldes defensen que en realitat es tracta d'una línia de transport. Un "matís important", segons Abella, ja que si es tractés d'aquest segon cas, "la competència exclusiva és de Red Eléctrica, i no podria ser una empresa privada la que tirés endavant el projecte", ha dit.

Un altre canvi destacat té a veure amb l'estratègia de Forestàlia. A diferència del 2021, l'empresa ha separat ara el projecte a l'Aragó i Catalunya, mentre que dos anys abans el va presentar de manera unitària. Un fet que ha provocat que els recursos dels quatre alcaldes i del Consell Comarcal sigui només contra la part catalana de la MAT. De fet, hi ha trams de la línia que ja tenen resolucions fermes; no és el cas del Pallars, motiu pel qual encara es poden interposar recursos. D'altra banda, aquest canvi d'estratègia també serà un dels arguments que utilitzaran per impugnar la línia de molt alta tensió.

 
Malgrat haver rebut l'informe d'impacte ambiental favorable del Ministeri per a la Transició Ecològica, la MAT del Pallars encara ha de complir les correccions dictades en l'escrit del govern espanyol. Així mateix, l'autorització de la línia dependrà en última instància d'un altre informe favorable que haurà d'emetre la Generalitat de Catalunya. El Govern català, recordem, va anunciar que recorreria la decisió de l'executiu espanyol d'autoritzar la MAT pallaresa.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació