Dissabte, 27 d'abril de 2024
muntanyisme

El refugi de Colomina arriba als 50 anys de vida

L'allotjament de muntanya, a 2.420 metres d'altura, va ser inaugurat el 30 de setembre de 1973

Pallars Digital Vall Fosca | 29 de setembre de 2023 a les 09:51
El refugi de Colomina, a la Vall Fosca | FEEC
El refugi de Colomina, a la Vall Fosca, arriba aquest dissabte als 50 anys de vida. L'allotjament de muntanya, situat a 2.420 metres d'altura, va ser inaugurat un 30 de setembre de 1973, moment en què es va convertir en el divuitè equipament de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

El recorregut de Colomina, però, es remunta molts més anys enrere. L'edifici sobre el qual avui s'assenta el refugi va ser construït a principis del segle XX per albergar l'enginyer suís Albert Keller, responsable de la construcció de les centrals hidroelèctriques que van transformar aquesta zona del nord del Pallars Jussà. 
 
Després de no ser utilitzada durant molt temps, l'any 1972 s'inicia el procés per convertir aquella antiga casa en un refugi de muntanya. L'objectiu era poder enllaçar-lo amb el de Saboredo (Alt Àneu) i altres refugis de la Val d'Aran. Després que FECSA donés llum verda al projecte, el 30 de setembre de l'any següent, uns cent excursionistes van participar en l'acte d'obertura de Colomina.

El nou refugi tenia dos plantes: una d’utilització lliure, amb una sala d’estar-menjador i un dormitori amb una capacitat per a 10 persones; i una altra planta tancada –per a 20 persones- amb lliteres i matalassos. A Colomina, però, li mancaven guardes. Malgrat que entre 1981 i 1982 Eugeni Fors i Guillem Arribas van ocupar aquest lloc, fins al 1985 el refugi no va disposar d'aquesta figura.
 
A mitjans dels anys vuitanta, la necessitat de reformar el refugi s'imposava, i la FEEC va tornar a negociar amb FECSA perquè contribuís a l'alt cost que suposava reparar l'equipament. Finalment, la companyia va aportar dos milions i mig de pessetes que van ajudar que Colomina patís una bon rentada de cara. El refugi va passar a tenir 40 places, mentre que també es va mantenir la fisonomia de l'antiga Casa Keller.

D'altra banda, Enric Lucas i la seva parella, Anna Masip, es convertien en els nous guardes del refugi. Tot plegat, en una època on l'afició a l'excursionisme es va disparar. Un dels motius va ser la creació de la travessa Carros de Foc, l'any 1987, una de les rutes de muntanya més importants del món. 

El darrer guarda de Colomina

 
L'any 2007 va ser el darrer d'Enric Lucas com a guarda. Qui pren el seu relleu és el poblatà Gerard Garreta, que aquell mateix estiu havia ajudat Lucas al refugi. El que havia de ser una petita estada va mutar en una nova feina, tant per a ell com per a la seva parella, Marta Riba. En la seva etapa com a guardes de Colomina s’han fet les dos darreres reformes de l’equipament, segurament les més vistoses i espectaculars de la seva història.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació