Dissabte, 27 d'abril de 2024

ERC continua com a primera força al Jussà malgrat la patacada general

Els republicans perden més de 600 vots, però augmenten en nombre d'edils (41), mentre que el PSC passa a ser segona força i supera Junts en vots

Tomàs Garcia Espot Pallars Jussà | 29 de maig de 2023 a les 11:09
Els republicans mantenen el bastió de la Pobla de Segur, on revaliden la majoria absoluta | ERC La Pobla de Segur
Esquerra Republicana ha sigut la força que més vots i regidors ha obtingut al Pallars Jussà a les eleccions municipals del 28-M. Malgrat la patacada a la comarca -on perd 659 vots, especialment per la forta baixada a Tremp- els republicans mantenen l'hegemonia aconseguida fa quatre anys amb 2.140 vots 41 regidors, quatre més que el 2019.


Per la seva banda, el PSC passa a ser segona força en nombre de vots (1.918), però continua com a tercera pel que fa a regidors (20). Mentrestant, en aquests comicis Junts ha perdut cinc regidors i es queda amb 33 a la comarca, mentre que baixa a la tercera posició en nombre de votants, 1.645, 245 menys respecte als anteriors comicis.
 
Respecte al nombre d'alcaldies, ERC conserva la majoria absoluta als municipis d'Abella de la Concala Pobla de SegurSant Esteve de la Sarga i la Torre de Capdella, mentre que també governarà en solitari a Castell de MurConca de Dalt i Talarn. Els republicans, però, perden les alcaldies de Tremp i Isona i Conca Dellà en favor del PSC i Junts, respectivament.

Pel que fa a Junts, ha estat la força més votada i amb majoria absoluta en tres municipis: Gavet de la ConcaLlimiana Isona i Conca Dellà. En contrapartida, perden Conca de Dalt, on l'històric Martí Cardona ha estat desbancat després de 16 anys com a alcalde. Junts tampoc governarà a Castell de Mur, mentre que tot i ser la força més votada a Senterada, li caldria pactar per accedir al poder.
 
Finalment, el PSC ha sigut el partit més votat en tres municipis del Pallars Jussà. En primer lloc, a Tremp, on Sílvia Romero ha aconseguit la majoria absoluta de set regidors. Per altra banda, els socialistes perden força a Salàs de Pallars, on tot i guanyar podrien quedar fora del govern si el pacte entre ERC i Amunt Salàs -que sumen quatre edils- finalment es materialitza. Mentrestant, Marta Moyes s'ha imposat en nombre de vots a Sarroca de Bellera, però li caldria pactar per assumir la vara d'alcaldia després d'empatar a dos regidors amb Junts.

 

Forta caiguda de la participació

 
Un dels factors que explica els resultats d'aquest 28-M al Pallars Jussà, a banda de la baixada dels partits independentistes, és l'augment de l'abstenció a tota la comarca. El percentatge de votants que no ha acudit a les urnes ha estat del 35,89%, gairebé vuit punts més que l'any 2019, quan l'abstenció va ser del 28,01%.

Cens total:9.939
Escrutat100,00%
Vots comptabilitzats:6.37264,11%
Abstencions:3.56735,89%
Vots nuls:1442,26%
Vots en blanc:1151,80%
PartitVots%Regidors
CXT-CP6.20797,41%98
VOX370,58%0


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació