Dissabte, 20 d'abril de 2024
Fauna

El Museu de les Papallones de Catalunya arriba a les 1.000 espècies

L’equipament situat a Ribera de Cardós ha aplegat més de 30.000 exemplars, 4.400 dels quals s’exhibeixen al públic

Pallars Digital Ribera de Cardós | 10 de març de 2023 a les 09:40
Interior del Museu de les Papallones, a Ribera de Cardós | Ara Lleida
El Museu de les Papallones de Catalunya, situat a Ribera de Cardós, ha assolit les 1.000 espècies diferents d’insectes, en la seva majoria papallones, i esdevé així una de les col·leccions més importants de l’Estat espanyol i una destinació molt preuada per a experts, aficionats i curiosos d’arreu del món. En total, el museu ha aplegat més de 30.000 exemplars, 4.400 dels quals s’exhibeixen al públic.

Entre altres curiositats, a la mostra s’hi pot veure un ampli ventall de papallones exòtiques d’arreu, una forma única de lepidòpter trobada a Andorra l’any 1994, la papallona més gran del món o una col·lecció d’insectes invasors. Igualment, la mostra inclou una papallona que és mascle a la part esquerra i femella a la part dreta, així com un preinsecte fossilitzat d’entre 505 i 510 milions d’anys d’antiguitat.
 
Cal remarcar que la col·lecció està considerada una de les quatre de zoologia de referència a Catalunya juntament amb les del Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella, el Centre de Recursos de Biodiversitat Animal de la Universitat de Barcelona i l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.
 

Alfons Dolsa és el propietari de la col·lecció. Foto: ACN


Alfons Dolsa, impulsor i creador del Museu de les Papallones (juntament amb la seva dona, Maria Teresa Albarrán), explica que l’equipament recull els resultats de més de 50 anys d’investigació sobre les papallones i que aplega documents històrics molt valuosos, com una base de dades sobre aquests insectes de l’any 1816. El museu, explica, "acull tot tipus de visitants, des de pàrvuls a doctorands, proc"edents de tots els continents del món".

Dolsa, que posa en valor el fet que Catalunya és una de les tres zones amb més biodiversitat d'Europa, i no només de papallones", remarca que el museu "a més de la curiositat dels continguts, es planteja com una experiència didàctica destinada a conèixer el món dels insectes i totes les seves singularitats".
 
El museu, totalment informatitzat, disposa de dos espais, la sala d’exposició i el fons científic, que aplega dades fins i tot de principis del segle XIX, i pel que fa al Pirineu des dels anys 30 del segle passat. També té una vessant històrica. El centre organitza visites guiades per a tot tipus de públic, visites escolars i per a altres col·lectius, i durant l’estiu du a terme itineraris de natura per descobrir els secrets de les papallones i els insectes del Pirineu. En el futur és previst també fer visites virtuals en streaming per a centres escolars.

Estudi sobre les Papallones a l’Alt Pirineu

 
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha engegat un estudi per quantificar els canvis de les poblacions de papallones presents al parc, sobretot de les espècies catalogades com a amenaçades. L’objectiu és establir un programa de seguiment per obtenir tendències poblacionals i indicadors que en determinin l’estat de conservació. Així mateix, també servirà per obtenir informació dels hàbitats i sistemes on estan presents.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació