Dissabte, 20 de juliol de 2024
Jocs d'hivern

Stop JJOO denuncia «l'especulació urbanística» per turisme de neu

La plataforma considera que és un model esgotat i que dificulta l'accés a l'habitatge als treballadors

Pallars Digital La Molina | 21 de desembre de 2022 a les 09:00
Bernat Lavaquiol i Alidé Sans a la cota 1.500 de Baqueira Beret | ACN
Membres de la plataforma Stop JJOO han denunciat aquest dimarts l'especulació urbanística associada al turisme de l'esquí que consideren que dificulta l'accés a l'habitatge dels treballadors i residents. Aquesta situació, afirmen, s'agreuja de manera especial a les comarques de la Val d'Aran, la Cerdanya i el Pallars Sobirà.

Per aquest motiu, Stop JJOO ha fet la denúncia pública des de peu de pistes de l'estació de Baqueira Beret, on s'estan construint 38 habitatges a un preu de venda de 2 milions d'euros per casa. Bernat Lavaquiol, membre de la plataforma, ha denunciat que el poc terreny urbà disponible en aquestes comarques "s'està destinant a construir segones i terceres residències de luxe exclusivament destinades al turisme".
 
Lavaquiol ha apuntat que moltes vegades "no deixen de ser operacions merament especulatives" que, en molts casos, passen per modificacions del planejament urbanístic per acabar requalificant terrenys rústics a urbanitzables. Els membres de la plataforma creuen que "una especulació amb la terra i l'habitatge que fa augmentar el cost a l'accés a un habitatge de primera residència" per les persones que es volen establir aquí. I han recordat que el PIB del turisme és d'un 42% a l'Alt Pirineu i l'Aran, multiplicant per 3,4 la mitjana catalana, i d'un 54% a l'Aran i al Pallars Sobirà.
 

Promoció urbanística de luxe que s'està construint a Baqueira. Foto: ACN


Lavaquiol ha insistit a denunciar les subvencions públiques destinades a pistes d'esquí privades que permeten un desenvolupament urbanístic associat a aquests complexos. A l'Aran, el 54% de l'habitatge és de segona i tercera residència amb una ocupació de 18 dies a l'any de mitjana. Per contra, els treballadors i residents tenen dificultat per trobar on viure i alguns ho han de fer en caravanes, ha lamentat Lavaquiol.

A part de la nova urbanització de la Pleta Arriu a Baqueira, altres exemples que Alidé Sans, membre de la plataforma Stop JJOO, ha posat de manifest són la urbanització per a ús residencial i hoteler amb capacitat per a més del triple de la població actual prevista al petit poble de Bausen, una altra nova promoció prevista a Sorpe (Alt Àneu) lligada a l'ampliació de Baqueira Beret cap al Pallars Sobirà amb 379 habitatges previstos o la posada en subhasta dels apartaments inacabats a Espui (Vall Fosca) lligats a la construcció d'unes pistes d'esquí, que porten des del 2008 aturades.
 


Altres notícies que et poden interessar
 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació