15 d'abril de 2024
patrimoni

Sort realitza el seu primer inventari de patrimoni cultural

S'han registrat un centenar d'elements materials i immaterials del municipi

Redacció Sort | 22 de setembre de 2022 a les 08:48
Un gravat medieval a la roca del Solà, al poble de Saurí | ACN
L'Ajuntament de Sort ha realitzat el seu primer inventari del patrimoni cultural del municipi per tenir documentats tots aquests elements tant materials com immaterials. A la capital del Pallars Sobirà s'han documentat un centenar d'elements. Pere Bascones, regidor de Cultura del consistori, ha explicat que tenir aquest registre ha d'ajudar a la seva difusió i conservació.

Bascones ha denunciat que mentre a la demarcació de Barcelona pràcticament tots els municipis tenen inventariat el seu patrimoni perquè la Diputació els facilita aquesta tasca, a la de Lleida són els ajuntaments els que s'han d'espavilar per fer-la. Per posar fi a aquesta carència, doncs, l'Ajuntament de Sort va encarregar aquest inventari.


Berta Castells, estudiant d'un Grau d'Història a la Universitat de Girona, és l'autora de l'Inventari del Patrimoni Cultural Municipal de Sort. Castells ha detallat que es tracta d'un treball prospectiu que ara ja compta amb un primer estudi preliminar i una base de dades en línia i oberta. L'estudiant ha comentat que aquest projecte es podrà ampliar i completar en el futur, comptant també amb la participació de la població.

L'autora de l'Inventari ha destacat que més enllà dels castells i altres elements arquitectònics, l'ha sorprès els coneixements etnològics i ha destacat els cants religiosos. Els cants, més enllà del ritual i del significat religiós, servien d'expressió i d'emoció de molta gent. Més enllà de les creences religioses concretes de cadascú i més enllà dels rituals oficials de l'Església catòlica, les litúrgies que es duien a terme realment en aquests pobles i les maneres i comportaments que es manifestaven en el cant contribuïen a fer visible i sensible l'ordre social.

Cada element que s'ha inventariat compta amb context històric, estat de conservació, localització, descripció i la protecció de què disposen, entre altres. De Sort en destaquen també els dos elements culturals declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN); el Castell dels comtes de Pallars declarat l'any 1988 i els gravats del Solà de Saurí l'any 2021. Al poble d'Altron, l'any 2021 també es va declarar Bé Cultural d'Interès Local (BECIL) l'Ubla, un element arquitectònic de gran rellevància.


Altres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació