Dijous, 25 d'abril de 2024
coronavirus

Treballadores de la residència de Tremp declaren que hi va haver «caos» i gent «demanant ajuda al passadís»

Confirmen al jutjat que ningú coneixia el pla de contingència i que no tenien equips de protecció; només una mascareta per setmana

Redacció Tremp | 8 d'abril de 2022 a les 13:23
Dos treballadores de la residèmcia sortint de declarar als jutjats | ACN
"Va ser un caos. Ningú coneixia el pla de contingència, ningú tenia EPIs i només els donaven una mascareta a la setmana". Això és el que, segons l'advocat de l'acusació popular, Xavier Prats, han declarat treballadores de la residència Fundació Fiella de Tremp, on el novembre de 2020 van morir per Covid 64 residents.

Ho han fet aquest divendres al jutjat d'instrucció de Tremp, en la causa oberta per un delicte contra la seguretat en el treball contra l'exdirectora i l'exresponsable d'Higiene Sanitària del centre. Prats també ha explicat que treballadores citades avui han reconegut que es van trobar "soles", que no sabien qui treballava i qui no, que no van rebre cap tipus de formació i que "hi havia residents demanant ajuda al passadís”.

En total està previst que declarin 49 treballadores. Aquest divendres ho han fet nou i una altra desena estan citades tant el 19 com el 26 d'abril. Faltarà també algun altre dia que disposi la jutgessa per escoltar les treballadores que havien de comparèixer el 4 i 5 d'abril; unes declaracions que es van suspendre perquè un dels advocats de la defensa estava de baixa. 

La investigació que ha centrat la jornada d'avui pretén aclarir si durant el brot del novembre de 2020, es va comptar amb els equips de protecció necessaris per treballar amb seguretat. Segons l'advocat Xavier Prats, que ha estat present a les declaracions d'aquest divendres, es confirma que no. A més, destaca, amb els testimonis d'avui queda palès, ha dit, que es va incomplir el pla de contingència i que això va provocar falta de personal i la mort de 64 residents.

Les declaracions d'aquest divendres s'emmarquen en la causa oberta contra dues extreballadores del centre per un delicte contra la seguretat en el treball. Pel que fa a l'altra causa oberta contra les mateixes investigades, per homicidi imprudent i tracte degradant per la mort dels 64 residents, van declarar al jutjat de Tremp Mossos i responsables de Salut el 31 de març. Aquell dia, els testimonis van ratificar el "descontrol total" que es van trobar a la residència Fiella.

 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació