Dimecres, 24 d'abril de 2024
coronavirus

La Fiscalia denuncia per homicidi imprudent la residència de Tremp per la mort de 64 ancians

El ministeri públic considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en les defuncions

Redacció Tremp | 3 de febrer de 2022 a les 13:35
Pla general de la residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp | ACN
La Fiscalia de Lleida ha denunciat aquest dijous davant del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tremp a la residència Fundació Fiella de Tremp pels delictes d'homicidi imprudent, tracte degradant i contra la seguretat al treball arran del brot mortal de Covid-19 que va afectar greument el centre entre el novembre de 2020 i el gener de 2021. Una denúncia que parla de 64 defuncions, tres més de les 61 que s’havien comptabilitzat fins la data.

Després d'un any d'investigació, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, el ministeri públic considera que hi ha indicis de "disfuncions gravíssimes" que haurien influït de manera decisiva en el brot de Covid detectat i que va causar la mort de 64 dels 142 residents i el contagi de 42 treballadors d’un total de 65. La fiscalia apunta concretament a la llavors directora del centre i a la responsable d'Higiene Sanitària, a qui els atribueix "dèficits organitzatius" que van propiciar el tràgic desenllaç.

Segons la Fiscalia, aquestes disfuncions consistirien en l'incompliment del Pla de Contingència, la falta de previsió, control i supervisió de la direcció i la no assumpció de les recomanacions fetes pel Departament de Salut. A la denúncia, el ministeri públic recull que "s'han constatat defectes greus en la sectorització dels positius, en l'ús dels Equips de Protecció Individual (EPI) dels treballadors, en el tractament d'aliments, vestuari i residus i, molt especialment, en l'assistència sanitària als contagiats”.

La denúncia presentada aquest dijous per part de la Fiscalia posa ara la qüestió en mans del Jutjat de Tremp, a l’espera de que mogui fitxa per avançar en la determinació de totes les possibles responsabilitats. Justament aquesta mateixa setmana, Amnistia Internacional havia lamentat que gairebé el 90% de les investigacions penals iniciades per la Fiscalia sobre els brots mortals de Covid a les residències espanyoles havien estat arxivades. No és el cas, com hem conegut avui, del geriàtric trempolí.

La residència, ara en mans de Sant Joan de Déu


Cal recordar que arran del brot que ara fa un any es va cobrar la vida de 64 ancians de la residència, l’abril de l’any passat el Patronat de la Fundació Fiella va ser apartat de la gestió assistencial del centre. Una gestió que va recaure en Sant Joan de Déu-Terres de Lleida, que el passat mes de desembre acabaria assumint el control total de la residència. A més, un mes abans, al novembre, la Fundació Fiella va ser inhabilitada durant quatre anys i obligada a pagar una multa de 30.000 euros per deficiències laborals.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació